1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1845
 3. Oppervlakte: 21 hectare
 4. Productie: 160.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Steffen Christmann en Martin Eller
 6. Landbouw: Biodynamisch gecertificeerd

Christmann

Weingut Christmann bevindt zich in Gimmeldingen in de Mittelhaardt. Respect voor de natuur staat hier al jaren hoog in aanzien, en sinds 2006 zijn de biodynamische wijnen dan ook officieel gecertificeerd. Een citaat uit 1996: "Wir haben nichts Wertvolleres als den Boden auf dem unsere Reben wachsen. Als Grundlage unserer Arbeit und unserer Weine pflegen wir ihn und erhalten ihn für künftige Generationen. Dabei ist naturnaher Anbau für uns eine Selbstverständlichkeit. Zusammen mit Klima, Standort und Hangneigung bestimmt er die Qualität unserer Weine, den Charakter unseres Terroirs." Er is niets waardevoller dan de grond waarop hun wijnstokken groeien, voor de wijnen en toekomstige generaties. Natuurlijke teelt is vanzelfsprekend voor hen.


Zesde en zevende generatie aan het roer

De huidige eigenaar Steffen Christmann is de zevende generatie die het wijngoed runt. Hij heeft, samen met zijn nog immer actieve vader, ervoor gezorgd dat het is uitgegroeid tot een toonaangevend wijngoed. Het wijngoed is aangesloten bij de VDP, waarvan Steffen sinds 2007 de voorzitter is. Het grondbezit beslaat 21 hectare wijngaarden, verdeeld over de beste percelen van de Mittelhaardt, zoals dit noordelijke deel van de wijnregio Pfalz wordt genoemd. De wijngaarden zijn gelegen rondom Gimmeldingen en bij de wijnoorden Königsbach, Mussbach, Ruppertsberg en Deidesheim.


Biologische wijnbouw

De wijngaarden worden biodynamisch bewerkt, dus zonder kunstmest en insecticiden. Het bestrijden van schadelijke insecten wordt geheel overgelaten aan hun natuurlijke vijanden. Het respect voor het natuurlijk evenwicht staat bij de familie Christmann mede zo hoog in het vaandel, omdat dit voor hun een grondbeginsel is voor daadwerkelijke hoogwaardige topkwaliteit wijn. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met de edele druivenrassen Riesling en Spätburgunder (Pinot Noir). Naast deze twee hoofdsoorten heeft het wijngoed o.a. ook nog Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Chardonnay.


Indrukwekkende Rieslings

Zondermeer de beroemdste wijngaard van het wijngoed Christmann is de Idig. Deze wijngaard van 3,45 hectare ligt in het naburige Königbach. In deze naar het zuiden gerichte steile wijngaard genieten de druiven de hele dag van de zon, zodat ze altijd optimaal rijpen. Hier heeft Christmann zowel Spätburgunder als Riesling aangeplant. Deze Rieslings zijn buitengewoon indrukwekkend van smaak: heel materierijk, mineraal en verbluffend elegant. Talloze internationaal gereputeerde wijnschrijvers zoals Jancis Robinson en Stuart Pigott hebben de Idig wijnen dan ook zeer hoog beloond.

 

naar de volgende producent

Wijnen van Christmann

 • Bekroond
  Pfalz Riesling 'Junge Reben' 2018 Christmann
  € 12,75
 • Groenblad
  Pfalz Weissburgunder 2018 Christmann
  € 17,50
 • Groenblad
  Pfalz Spätburgunder 2015 Christmann
  € 20,95
 • Groenblad
  Pfalz Riesling 'Gimmeldingen' 2018 Christmann
  € 24,75
 • Bekroond
  Pfalz Riesling 'Königsbacher Ölberg' 2018 Christmann
  € 36,50
 • Eenvijfl
  Pfalz Riesling 'Gimmeldingen' 2018 Christmann
  € 56,75
 • Bekroond
  Pfalz Riesling 'Idig' 2017 Christmann
  € 68,50
 • Eenvijfl
  Pfalz Riesling 'Königsbacher Ölberg' 2018 Christmann
  € 81,50