1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1980
 3. Oppervlakte: 28 hectare
 4. Productie: 33.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: José en Francisco Blanco
 6. Landbouw: Biologisch ongecertificeerd

Viña la Callejuela

Toen we de nieuwe onversterkte wijnen uit Jerez wilde toevoegen aan onze portfolio kwamen we direct terecht bij de gebroeders Blanco. We ontmoetten hen in hun sterk kalkhoudende wijngaarden - albariza genoemd - in Sanlúcar de Barrameda waar we hun wijnen proefden, en waren direct nieuwsgierig naar het verhaal van de bescheiden broers op deze bijzondere plek in de Marco de Jerez. Hun Viña la Callejuela heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt en produceert – sinds 2015 – de zogenoemde ‘vinos tranquilos’.

 

Twee oude vaten in het ouderlijk huis

Callejuela startte in 1980 toen José ‘Pepe’ en zijn broer Francisco ‘Paco’ samen met hun vader en slechts ‘dos botas viejas’ - in hun eigen woning - basiswijn maakten van hun eigen Palomino-wijngaarden. De wijn verkochten ze aan plaatselijke bodega's. In de loop der jaren groeide vader Francisco uit tot een prominente lokale wijnbouwer door gestaag kleine plots te kopen in de Marco de Jerez, allen in drie zeer belangrijke wijngaarden: Añina, Marcharnudo en Callejuela.

 

Zeer bewust laat oogsten

De filosofie van de Blanco-familie was en is nog steeds ‘zorgvuldig laat oogsten’. Dat is ongeveer twee weken later dan veel van hun buren. Dit doet de familie om twee redenen: ze plukken druiven met een hoger suikergehalte, waardoor minder alcohol nodig is om Manzanilla te maken. Ook, waarschijnlijk het belangrijkste, streven ze naar Palomino in z’n zuiverste vorm. En hoe langer de trossen aan de wijnstok hangen, hoe rijker de invloed van de albariza-bodem is. 

 

Van twee oude vaten naar 750 

De Blanco’s hebben vanaf het begin telkens een deel van hun felbegeerde mosto geruild voor gebruikte ‘botas’ in plaats van voor pesetas per kilo. Zo hebben zij – vat voor vat - verschillende soleras opgebouwd die bijna veertig jaar later uit zo’n 750 vaten bestaan. 

 

Onversterkte wijn uit Jerez

In 2015 breidde de familie hun portfolio uit met een Blanquito Manzanilla Pasada, een extra langgerijpte Manzilla en enkele Manzanilla-crus, 100% van eigen wijngaarden. En hun witte wijnen van palomino fino zijn de absolute bom. Deze ‘vinos tranquilos’, gemaakt van drie verschillende cru-wijngaarden, gaan zes maanden onder de flor met heel fijne, onderscheidende, gastronomische wijnen als resultaat. Hun stijl is strak, ongepolijst, vol van het albariza-terroir. En dat vinden wij mooi.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Viña la Callejuela

 • Nieuw
  Blanco de Hornillos 2018 Viña la Callejuela
  € 10,95
 • Nuldriezevenvijfl
  Manzanilla En Rama Viña la Callejuela
  € 13,75
 • Nieuw
  La Choza 2018 Viña la Callejuela
  € 16,45
 • Nieuw
  La Hacienda Doña Francisca 2018 Viña la Callejuela
  € 16,45
 • Nieuw
  Las Mercedes 2018 Viña la Callejuela
  € 16,45
 • Bekroond
  Jerez Pedro Ximénez Viña la Callejuela
  € 21,25
 • Nulvijfl
  Manzanilla Pasada Blanquito Viña la Callejuela
  € 24,75
 • Nulvijfl
  Manzanilla Añina 2015 Viña la Callejuela
  € 33,95
 • Nulvijfl
  Manzanilla Callejuela 2015 Viña la Callejuela
  € 33,95
 • Nulvijfl
  Manzanilla Macharnudo 2015 Viña la Callejuela
  € 33,95