Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
  1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1890
  3. Oppervlakte: 400 hectare
  4. Eigenaar: Julio Sáenz
  5. Landbouw: Conventioneel

La Rioja Alta

La Rioja Alta S.A. heeft internationaal een voorbeeldfunctie als het gaat om grootse wijnen uit Rioja. Er zijn weinig wijnhuizen die het klassieke zó stijlvol kunnen verweven met de moderniteit. De druiven, het terroir en het houtgebruik; je proeft direct dat de kunst van het wijnmaken hier ondersteund wordt met meer dan 125 jaar kennis en ervaring.


Prestige sinds 1890

De 'Sociedad de Vinícola de La Rioja Alta’ werd in 1890 opgericht door vijf gepassioneerde families uit La Rioja en Baskenland. De toenmalige directeur was een vrouw met de prachtige naam Doña Saturnina García Cid y Gárate. De eerste wijnmaker was Albert Vigier, inderdaad, een Fransman. Het debuut van La Rioja Alta was de Reserva 1890, de voorganger van de huidige Gran Reserva 890. Dit prestigieuze wijnhuis bevindt zich nog steeds op exact dezelfde locatie; in het historische stationskwartier van Haro.


Ambachtelijk houtgebruik
La Rioja Alta S.A. is in het bezit van 400 hectare, gelegen in de beste terroirs van Rioja. Hier groeit voornamelijk tempranillo, maar ook graciano, garnacha en mazuelo. Om de kwaliteit te waarborgen wordt de productie beperkt tot maximaal 5.000 kilo per hectare. In de historische Bodega wordt al snel duidelijk dat eikenhout centraal staat bij de rijping van de wijnen. De (inmiddels rond de 30.000) vaten van La Rioja Alta zijn stuk voor stuk in eigen huis gemaakt volgens ambachtelijke methoden. Het hout wordt geïmporteerd uit Amerika en vervolgens twee jaar lang gedroogd in de open lucht. Om de zes maanden worden de vaten overgestoken bij kaarslicht, een kunst die de ontwikkeling van de wijn verbeterd door sediment op een natuurlijke manier te verwijderen. Na de houtrijping begint het rijpen op de fles; in deze laatste fase bereikt de kwaliteit van de wijn zijn volle potentie.


Klassiek en vooruitstrevend
In de kelders van La Rioja Alta S.A. hangt de klassieke sfeer van traditie, maar dit wijnhuis is niet blijven hangen in het verleden. De kennis van toen wordt gecombineerd met technieken en inzichten van nu, waardoor de wijnen in de afgelopen decennia nog een extra kwaliteitsslag hebben gemaakt. Een vooruitstrevende filosofie die La Rioja Alta ook in de toekomst verzekert van een absolute toppositie.

 

Zeer uitzonderlijk
La Rioja Alta S.A. wordt zowel op nationaal als internationaal niveau de hemel in geprezen. De wijnen scoren elk jaar weer hoge punten bij gerenommeerde wijncritici als Robert Parker en José Peñin. De laatste jaargangen van de Gran Reserva 890 en de Gran Reserva 904 behaalden zeldzaam hoge scores, zo sluiten ze zich aan bij de selectieve club wijnen met de titel ‘zeer uitzonderlijk’.

 

Bekijk ook de wijnen van Torre de Oña, onderdeel van La Rioja Alta

Lees meer»

 

Naar de volgende producent

Wijnen van La Rioja Alta

  • " Deze jaargang is met 98 punten verkozen tot 'Beste Rioja' in de Peñin wijngids van 2017, maar kreeg ook 94 punten van Wine Spectator en 94 punten van Robert Parker "
    Rioja Gran Reserva '890' 2004 La Rioja Alta
    € 389,95


Altijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop!*korting geldt niet op lopende acties