1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1782
  3. Oppervlakte: 3 hectare
  4. Productie: 13.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Frédéric-Marc Burrier
  6. Landbouw: Biologisch

Château du Clos

Château du Clos is in veel opzichten uitzonderlijk. Het ligt in Pouilly-Fuissé – ten zuidwesten van Mâcon, in de Bourgogne – en is daar één van de slechts vijf biologisch gecertificeerde domeinen. In het versnipperde Bourgogne bezit Château du Clos een aaneengesloten wijngaard van drie hectare, een echte clos dus, op de helling rondom het domein in Pouilly. Hier wordt al sinds de achttiende eeuw Chardonnay van hoge kwaliteit geproduceerd. Eigenaar Jean-François Combier is dan ook al de achtste generatie op dit bedrijf, dat sinds de oprichting in 1782 altijd in bezit van dezelfde familie geweest is.


Alle energie gaat naar de wijngaard
Het wijndomein heeft een bescheiden uitstraling. Alle energie gaat naar de wijngaard en de wijn. De druivenstokken wortelen in kalkmergel bedekt met een dunne laag klei, die in de lager gelegen delen van de wijngaard wat dieper is. Na een handmatige oogst worden de druiven gekneusd en geperst, waarna spontane vergisting volgt op pièces (vaten van 228 liter). Er volgt een rijping van vijftien tot achttien maanden en tot slot worden de wijnen licht gefilterd en gebotteld. Ze zijn zuiver, verfijnd, complex en uiteraard puur chardonnay. Tussen de druiven, het terroir en de uiteindelijk wijn staat immers maar heel weinig in: het aantal ingrepen in de wijnkelder is tot een minimum beperkt.


Hommage à Léonard Chandon
Om de band met het verleden levend te houden, produceert Château du Clos ieder jaar een speciale cuvée van de oudste wijnstokken – zestig tot tachtig jaar oud – in een heel kleine oplage. Die draagt de naam Hommage à Léonard Chandon. De broer van deze voorvader van Jean-François Combier was getrouwd met Adelaïde Moët en inderdaad, zij stonden aan de wieg van champagnehuis Moët & Chandon. Een fantastische Bourgogne, vol ingetogen kracht, met zilte en rokerige tonen en een lange, intense afdronk.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Château du Clos

  • Groenblad
    Pouilly-Fuissé 2017 Château du Clos
    € 39,95