1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1978
 3. Oppervlakte: 13 hectare
 4. Productie: 35.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Alessandro Dondi
 6. Landbouw: Conventioneel

Pietroso

In de jaren '70 van de vorige eeuw had Domenico Berni een droom: het maken van vreugdevolle sangiovese wijn op steenworp afstand van het dorpje Montalcino. Met slechts een hectare aan land begon Berni met het maken van wijn voor eigen consumptie. Aangemoedigd door zijn vrienden koos hij ervoor om ook wijnen voor de rest van de wereld te gaan produceren.

 

Vandaag de dag

Drie generaties en een aantal hectare later continueren de nakomelingen van Domenico - zijn neef Gianni Pignattai en zijn vrouw Cecilia en hun kinderen Andrea en Gloria – de passie van hun overgrootopa. Pietroso levert pure, elegante en zeer smaakvolle Montalcino wijnen, van sangiovese druiven. Het wijngoed bestaat inmiddels uit dertien hectare waarvan er vijf zijn aangeplant met wijnstokken voor de productie van Brunello di Montalcino. Ook is er is één hectare olijfbomen. De wijngaarden bevinden zich in drie zones binnen de grenzen van de Montalcino appellatie: Pietroso, Fornello en Colombaiolo.

 

De accommodatie

Het wijnhuis ligt op ongeveer 500 meter van het centrum van Montalcino en biedt een prachtig uitzicht over de oude stad, de Val d'Arbia en de omliggende bossen. Hier vinden onder toeziend oog van oenoloog Alessandro Dondi en landbouwingenieur Federico Becarelli alle processen voor vinificatie, rijping en botteling plaats. De wijnkelder is een perfect geïsoleerd modern en ondergronds gebouw dat wordt verborgen onder een natuurlijk terras.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Pietroso

 • Rosso di Montalcino 2017 Pietroso
  € 21,50
 • Bekroond
  Brunello di Montalcino 2013 Pietroso
  € 45,50