1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1995
 3. Oppervlakte: 6½ hectare
 4. Productie: 35.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Carlo Venturini
 6. Landbouw: Biologisch gecertificeerd

Monte dall'Ora

Monte dall’Ora – een verwijzing naar de wind ‘Ora’ die einde middag in het noorden opkomt en in het zuiden gaat liggen - ligt in San Pietro, Cariano. Dit is het westen van de Valpolicella, waar ze de wijnen de titel Classico mogen geven. Dit zijn krachtige en machtige wijnen die de wijnboer veel geld opleveren. Maar bij Monte dall'Ora maken ze juist zeer verfijnde Valpolicella.


Niet zonder slag of stoot

Alessandra en Carlo groeiden op in San Pietro en ontmoetten elkaar toen ze 20 en 25 jaar oud waren. Ze komen beiden uit families waar alles draaide om wijn maken. Echter niet commercieel, puur om families in de streek van wijn te voorzien. In 1995 kocht het jonge stel het vervallen domein met de waardevolle grond, die van oudsher werd gebruikt om Recioto te produceren. Ze herstelden de eeuwenoude, lage stenen muurtjes die de terrassen met wijngaarden steunen, plantten kersen- en amandelbomen tussen de wijngaarden en lieten gras en bloemen groeien.

 

Biodynamische werkwijze

Een aantal jaren later produceerde het stel haar eerste vintage in de kelder van Carlo’s vader. Deze flessen deelden ze uit aan familie en vrienden, de eerste stappen naar een professionele carrière. Tegenwoordig heeft dit wijnhuis een indrukwekkende kelder en prachtig onderhouden wijngaarden, met inheemse druiven als corvina, rondinella, molinara en oseleta. Eerst werkten ze biologisch, al snel werd dat biodynamisch. Sinds 2009 zijn ze ook gecertificeerd. 


Een Valpollicella die geen krachtpatser is

Monte dall'Ora werkt nauw samen met professor Michel Barbaud, die zorgde voor een natuurlijke vervanger van zowel koper als zwavel. Met Carlo als verantwoordelijke voor het wijnproces heeft Alessandra haar handen vrij voor het bedrijfsproces. Samen zorgen ze voor een fijne verrassing: de wijnen van Monte dall’Ora zijn veel eleganter dan je wellicht verwacht in dit gebied. Met zowel die zwoele kersengeur als het typische karakter van Valpolicella. Heerlijk!

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Monte dall'Ora

 • Groenblad
  Valpolicella Classico 'Saseti' 2018 Monte dall' Ora
  € 14,95
 • Groenblad
  Valpolicella Classico Sup. 'Camporenzo' 2016 Monte dall' Ora
  € 21,50
 • Groenblad
  Valpolicella Ripasso Cl. Sup. 'Saustò' 2016 Monte dall' Ora
  € 29,95
 • Groenblad
  Valpolicella Cl. Sup. 'San Giorgio Alto' 2015 Monte dall'Ora
  € 37,50
 • Groenblad
  Amarone della Valpolicella Cl. 'Stropa' 2011 Monte dall' Ora
  € 94,95
 • Eenvijfl
  Amarone d. Valpolicella Cl. 'Stropa' 2010 1,5L M.dall' Ora
  € 199,50