1. Type: Coöperatie
 2. Sinds: 1972
 3. Oppervlakte: 700 hectare
 4. Productie: 2.700.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Paolo Caciorgna
 6. Landbouw: Duurzaam

Cantina di Scansano

Een hele mond vol maar Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano is precies wat de naam zegt. De coöperatieve kelder van verschillende druivengroeiers uit de heuvels rondom Scansano, waar ze de sangiovese vaak morellino noemen, de typerende druif van de streek. Zelfs zo typerend en goed dat het gebied een DOCG heeft ontvangen voor zijn op sangiovese gebaseerde wijn.

 

Een coöperatie met 140 leden

Er is dus potentie voor goede kwaliteit druiven. Dan de uitvoering nog. Het in 1972 opgerichte verbond tussen de kleinere druivenboeren uit de regio heeft daar zeker aan bijgedragen. Zowel de voorzitter als de directeur zijn opgeleid als landbouwkundigen. Ze betrokken een goede oenoloog van buitenaf. Met grote zorg werken ze in de gaarden, met de overtuiging dat daar de kwaliteit begint. Met 140 leden bestieren ze gezamenlijk 400 hectare. De snelle rekenaars onder ons weten dat het gemiddelde lid dus slechts iets minder dan drie hectare in bezit heeft.

 

Eigen import met dito label

Dankzij een goede vriend, die door zijn kennis en expertise in contact is met vele producenten, ontvingen wij ongelabelde flessen wijn van deze coöperatie. We vonden het heel lekker, maar wat is het? De coöperatie wist nog niet wat ze met de nieuwe wijnen zouden doen. Nou wij wel! Inmiddels hebben de flessen een grondige metamorfose ondergaan, met een prachtig etiket dat laat zien dat stijl en betaalbaarheid heel goed samengaan. 

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Cantina di Scansano

 • Groenblad
  Toscana Vermentino 'Scantianum' 2019 Cantina di Scansano
  € 8,50
 • Groenblad
  Toscana Vermentino 'Scantianum' 2018 Cantina di Scansano
  € 8,50
 • Groenblad
  Toscana Sangiovese 'Scantianum' 2019 Cantina di Scansano
  € 8,95
 • Groenblad
  Toscana Rosato 'Scantianum' 2018 Cantina di Scansano
  € 9,85
 • Groenblad
  Bianco di Pitigliano Superiore 2018 Cantina di Scansano
  € 9,95
 • Groenblad
  Morellino di Scansano 'Roggiano' 2018 Cantina di Scansano
  € 12,25