Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
 1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2012
 3. Oppervlakte: 10 hectare
 4. Productie: 30.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Róbert Gilvesy
 6. Landbouw: Biologisch

Gilvesy

Soms is een moderne aanpak nodig om de mooie dingen uit het verleden te kunnen bewaren. Wijndomein Gilvesy, dat een paar kilometer ten noorden van het Balatonmeer in Hongarije ligt, heeft één belangrijk doel: het eeuwenoude vulkanische terroir bewaken en volledig tot uiting laten komen in de wijn. En dat pakt eigenaar Róbert Gilvesy energiek en met eigentijdse methoden aan.


Het domein ligt op een unieke plek: de 400 meter hoge, oude vulkaan St. George – Szent György-Hegy in het Hongaars – die naar schatting 8 miljoen jaar oud is en sinds ongeveer 4,5 miljoen jaar niet meer actief. Wanneer we vooruit spoelen naar onze jaartelling komen we uit in zeventiende eeuw, toen de familie Lengyel hier de wijnkelder aanlegde die nu deel uitmaakt van het domein Gilvesy. Het bedrijf was nog enige tijd bezit van de bekende familie Esterházy en werd in 2012 overgenomen door wijnmaker Róbert Gilvesy, een Canadees van Hongaarse afkomst.


Gilvesy verhuisde na de val van de Berlijnse Muur naar Hongarije en zodra hij de vulkaan St. George zag, wist hij: hier wil ik wijn maken. De ondergrond bestaat uit verkruimeld vulkanisch basalt, met een bovenlaag van klei, zand of löss. Het klimaat is dankzij de nabijheid van het meer relatief mild, met lange, warme zomers en voldoende regen in mei. Het maakt de wijngaarden hier tot een perfecte plek voor verschillende witte druivenrassen, waaronder furmint, riesling en olaszrizling.


Róbert Gilvesy bewerkt zijn ongeveer 10 hectare wijngaard biologisch en oogst handmatig. In de kelder gebruikt hij zowel spontane als gestuurde vergisting, en zowel roestvrijstalen tanks als Hongaarse vaten. Met alles wat hij doet, zet hij vol in op droge, schitterend complexe wijnen, die een groot contrast vormen met de wijn die vroeger in Hongarije werd gemaakt. Zijn wijnen zijn bovendien watertandend lekker, opwekkend en hartig: de umami springt eruit. De ruggengraat wordt gevormd door zuren, die echter altijd lichtvoetig blijven, en die samen met het meestal lage alcoholgehalte de wijn van Gilvesy verrukkelijk drinkbaar maken – ook aan tafel.


naar de volgende producent

Wijnen van Gilvesy

 • Szent György-Hegy 'Bohém' Cuvée 2021 Gilvesy
  € 13,50
 • Szent György-Hegy 'Rajnai Rizling' 2020 Gilvesy
  € 14,15
 • Szent György-Hegy 'St. George' Cuvée 2020 Gilvesy

  Normale prijs: € 16,95

  Uw prijs: € 14,41

 • Szent György-Hegy 'St. George' Cuvée 2021 Gilvesy
  € 18,60


Altijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop!*korting geldt niet op lopende acties