1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2007
 3. Oppervlakte: 11 hectare
 4. Productie: 12.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Mathieu Vallée
 6. Landbouw: Biologisch gecertificeerd

Château Yvonne

Château Yvonne ligt in het hart van het dorp Parnay, op een steenworp afstand van de Loire. Omringd door buitengewoon terroir en getalenteerde wijnmakers draait het hier - in de appellatie Saumur-Champigny - al sinds de middeleeuwen om wijn. Château Yvonne is zeker niet het enige domein, maar ze onderscheidt zich van haar buren door grote klasse. Toen wij tijdens onze zoektocht in de Loire ons oor te luisteren legden, werd één naam gescandeerd en volgde een briljant moment in ons bestaan als wijnimporteur. Met trots presenteren we deze – in Nederland - onontdekte parel.

 

Yvonne is de grondlegger

Het domein dateert uit de 16e eeuw, maar pas in 1813 vestigt zich daar de eerste wijnmaker van een hele serie. In 1997 nemen de passievolle Yvonne en Jean-François Lamunière het heft in handen en herstellen samen met Françoise Foucault de wijngaarden. Vanaf dat moment heet het château ‘Yvonne’. Tien jaar later neemt Mathieu Vallée het domein over. Hij behoudt de naam vanwege het fantastische werk dat dit enthousiaste stel heeft verricht.

 

Ingenieur volgt roeping

Mathieu Vallee, zoon van wijnbouwers en opgegroeid in St Nicolas de Bourgueil aan de rechteroever van de Loire, gaat na zijn opleiding als ingenieur aan het werk. Toch besluit hij – pas op z’n 30e – zijn roeping te volgen en zijn leven aan de wijnbouw te wijden. Gedegen voert hij zijn visie door en geeft hij zijn signatuur aan de wijnen. Vandaag is het domein een van de besten in Saumur, met 3 hectare chenin blanc en 8 hectare cabernet franc, verspreid over 28 kleine percelen in drie dorpen met een zeer lage productie; gemiddeld slechts 12.000 flessen per jaar.

 

Overtuigde biologische aanpak

Château Yvonne werkt sinds 1997 biologisch. De afgelopen jaren is een ecosysteem ontwikkeld dat de druiven en de wijn beschermt, natuurlijk speelt hierin verscheidenheid in fauna en flora belangrijke rol. Wortels graven in de diepten van de kalksteenbodems met tuffeau steen, grind en zandklei. Dit brengt spanning in en geeft persoonlijkheid aan de wijnen. Sinds 2012 past Mathieu enkele aspecten uit de biodynamica toe.

 

Oogsten en kelder

Mathieu begeleidt en controleert de volledige oogst om goed te kunnen sorteren. Oogsten is altijd handmatig en in de ochtend om de frisheid en aroma’s te behouden. Hij maakt de wijnen met zo min mogelijk interventie: inheemse gisten, vinificatie zonder temperatuurregeling, achterin de koele tuffeau-kelder, langzame malolactische fermentatie, alle wijnen worden ongefilterd gebotteld. In zijn kelder is alles bewegingloos: de temperatuur varieert niet, er komt geen licht binnen. Evolutie zonder beïnvloeding, daar draait het om in de kelder van Château Yvonne. En Mathieu heeft geen geheimen. De wijnen zijn net zo natuurzuiver en evenwichtig als hun maker, een van de allerbeste producenten uit de streek die briljant lekkere wijnen maakt.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Château Yvonne

 • Groenblad
  Saumur Champigny 'La Folie' 2018 Château Yvonne
  € 20,95
 • Groenblad
  Saumur Champigny 'Yvonne' 2017 Château Yvonne
  € 28,95
 • Groenblad
  Saumur Blanc 'Yvonne' 2016 Château Yvonne
  € 35,15