Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
 1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2007
 3. Oppervlakte: 200 hectare (55 hectare wijnbouw)
 4. Productie: 280.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Philippe Bru
 6. Landbouw: Biologisch ongecertificeerd

Château Vignelaure

Al jaren is de vraag naar Aix-en-Provence rosé torenhoog. In een lange zoektocht naar een nieuwe benchmark-aanwinst, zonder in te boeten op kwaliteit, vonden we dit prachtige domein. Bij Château Vignelaure wordt 'Kwaliteit' nog altijd geschreven met hoofdletter K. Wijnstokken worden hier al meer dan 2000 jaar verbouwd, ten noord-oosten van de stad Aix-en-Provence. Het is namelijk op deze plek waar archeologen de resten van Romeinse wijnbouw vonden van een eeuw voor Christus. Château Vignelaure werd eind jaren 60 opgericht onder toezicht van de heer Georges Brunet (voormalige eigenaar van Château La Lagune, een Cru Classé uit de regio Haut-Médoc, Bordeaux). De Château-naam is dan nog Saint Estève, maar de heer Brunet wilde elke verwarring met de beroemde Médoc-naam 'Saint Estèphe' voorkomen. Hierom doopte hij de naam van het wijndomein om tot Château Vignelaure: 'de wijnstok van Laure', muze van de dichter Petrarca.


Van 1986 tot 2007 stonden achtereenvolgens 3 verschillende eigenaren aan het bewind. In 2007 werden Mette en Bengt Sundstrøm, een dynamisch Scandinavisch stel, verliefd op de plek en kochten het. Een enorm herstructureringsprogramma begint: de eerste witte druivenrassen worden geplant en hier in de weelderige wijngaarden begint de omzetting naar biologische landbouw. Aansluitend werd de kelder uitgerust met kleine roestvrijstalen tanks om de selectie van druiven en hun vinificatie te optimaliseren. Deze kleine tanks worden gebruikt voor de fermentatie van verschillende percelen en variëteiten en twee pneumatische persen worden gebruikt om de druivensap op een zeer kwalitatieve manier te winnen.


Het totale oppervlak beslaat meer dan 200 hectare waarvan 55 hectare is aangeplant met wijnstokken. De meeste van deze wijngaarden liggen op 350 tot 400 meter boven de zeespiegel met in de grond kalksteen en klei, vermengd met grind en stenen. Om de bodem en het terroir volledig te respecteren worden biologische normen gevolgd. Hier in de AOC Côteaux d'Aix-en-Provence is het klimaat de sturende factor met grote schommelingen van temperatuur. Koude nachten en warme dagen (met een verschil van ruim 20 graden binnen een dag) geven de druiven veel structuur, balans en frisheid. En het is deze basis van de druiven die perfect wordt voortgezet in de moderne kelder. Het domein staat bekend als pionier voor de aanplant van cabernet sauvignon in de Provence, maar wij laten je graag alvast kennismaken met twee geweldige rosé's.


Naar de volgende producent

Wijnen van Château Vignelaure

 • Aix-en-Provence La Source Rosé 2022 Château Vignelaure
  € 15,75
 • Aix-en-Provence Château Rosé 2022 Château Vignelaure
  € 19,95


Altijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop!*korting geldt niet op lopende acties