1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2006
 3. Oppervlakte: 10 hectare
 4. Productie: 35.0000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Manuel Mendez Sr.
 6. Landbouw: Conventioneel

Pazo das Tapias

In 2006 is Pazo das Tapias in Monterrei opgericht door de familie Mendéz, die sinds de jaren ‘40 al eigenaar is van bodega’s in Rias Baixas en Ribeiro. De drie bodega’s samen vormen de groep Pazo do Mar.

 

Goede prijs en goede wijn

Dat Galicië prachtige wijnen voortbrengt weten we in Nederland nu al een tijdje. Dat er ook hele goede prijs-/plezierwijnen vandaan komen merkten we op de laatste Alimentaria. Hier ontmoetten we de enthousiaste Manuel Mendéz junior, zoon van de eigenaar en exportmanager van Pazo do Mar. Hij liet ons de heerlijk sappige Mencía met drie maandjes rijping op eiken en de rijpe maar verfrissende dorstlesser van godello druiven proeven. Het prijsniveau deed ons de wenkbrauwen fronsen.


Alles onder strenge controle

Er wordt bij Pazo das Tapias dan ook niets aan het toeval overgelaten. De bodega ligt tussen de eigen wijngaarden in zodat de druiven na de pluk snel op de plaats van bestemming zijn. Er wordt gewerkt met temperatuurbeheersing tijdens de gisting op RVS-tanks, onder strenge controle van vader Manuel sr. die ook de wijnmaker is. Daarnaast kopen ze druiven van kleine wijnboeren in de omgeving met wie al contracten bestaan sinds de start in de jaren ’40.


Minder bekend en warm DO

De DO Monterrei (Galicisch voor Koningsberg) bestaat pas sinds 1996 en is een van de kleinste en daardoor minder bekende DO van Spanje. Het ligt helemaal in het zuidoosten van de provincie Ourense op de grens met Portugal en bijna op de grens met Castilla y León. Behoorlijk landinwaarts dus. Dit is ook de reden dat Monterrei de warmste van de Galicische DO’s is. Gevolg? Heerlijk rijpe wijnen, ook de rode, met behoud van die verkwikkende zuren en fijne mineralen. De wijnen die wij hebben geselecteerd komen op de markt onder de naam Lagar de Xestosa; vinos con corazón. Wijnen met een hart!

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Pazo das Tapias

 • Monterrei Mencía 2018 Lagar da Xestosa
  € 9,95
 • Monterrei Godello 2019 Lagar da Xestosa
  € 10,15
 • Rias Baixas Albariño 2019 Castelo do Mar
  € 12,15