1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 2006
  3. Oppervlakte: 6 hectare
  4. Productie: 11.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Jose Hidalgo
  6. Landbouw: Biologisch gecertificeerd

Cerrogallina

Cerrogallina is een wijnproject dat is opgezet met de vastberadenheid om wijnen van kwaliteit en een unieke persoonlijkheid te produceren. Het was rond 2001 dat Santiago Vernia, apotheker in Vila Real, het tijd vond om zijn liefde voor wijn serieuzer aan te pakken. Hij besloot een master in oenologie te volgen in Requena.

 

Samenwerking met José Hidalgo

In Requena ontmoette hij de befaamde professor en oenoloog José Luis Hidalgo; schrijver van vele boeken over wijnbouw. Samen vonden ze in 2003 bij het dorpje Campo Arcis een verlaten oude Bobal wijngaard, aan de voet van de heuvel; de Cerrogallina. Het heeft een paar jaar geduurd om de wijngaard weer helemaal in orde en klaar voor productie te krijgen.

 

Bobal, diep donkere krachtpatser

De eerste jaargang 2008 werd meteen een nieuwe referentie voor kwaliteits-bobal. Ook werd het door David Seijas - de voormalige sommelier van El Bulli - opgenomen in zijn boek 112 wijnen voor 2012. De wijngaard van zes hectare is 60 tot 90 jaar oud en staat ‘en vaso’ ofwel gobelet aangeplant. De opbrengst is behoorlijk laag; maar 1.500 gram per wijnstok. De wijnmaker is natuurlijk José Hidalgo, die dit prachtige fruit een rijping van achttien maanden geeft op nieuw Frans eiken met een zeer fijne nerf. Het resultaat is een diep donkere krachtpatser met eindeloos, plezierig sap.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Cerrogallina

  • Groenblad
    Utiel-Requena 'Cerrogallina' 2016 Cerrogallina
    € 26,25