1. Type: dochter van La Rioja Alta
 2. Sinds: 1990
 3. Oppervlakte: 95 hectare
 4. Productie: 600.000 flessen per jaar
 5. Eigenaar: Julio Sáenz
 6. Landbouw: Conventioneel

Áster

Bodegas Áster, opgericht in 1991, is vernoemd naar de bloem die jaarlijks tijdens de oogst bloeit en geïnspireerd op de wens wijnen te produceren die concurreren met het beste uit Ribera del Duero. Áster ligt in Anguix, Burgos, het hart van deze populaire en een van de snelstgroeiende wijnstreken van Spanje. Hier, in het noordelijke deel van centraal Spanje, liggen de wijngaarden bovenop een hoog, blootgesteld binnenlands plateau waar lange, droge, hete zomers een perfecte mix bieden voor de productie van tempranillo-gebaseerde wijnen. Deze verschillen duidelijk van hun tegenhangers in de Rioja.

 

Rioja versus Ribera del Duero

De tempranillo uit Ribera del Duero - ook wel bekend als tinta del país - heeft een andere structuur, smaak en intensiteit dan de tempranillo uit Rioja. Zo’n 150 jaar geleden is de druif vanuit Rioja daar geplant en heeft zich in de loop der tijd aangepast aan de lokale omstandigheden. Die in Ribera veel heftiger zijn dan in Rioja: “Nueve meses de invierno, y tres meses de infierno”. In tegenstelling tot het gematigd Atlantische klimaat in Rioja is er in Ribera sprake van koude, lange winters (negen maanden lang winter) en heel hete zomers (en drie maanden 'hel'), waardoor de schil dikker wordt om de druif te beschermen. De wijngaarden van Áster liggen hoog, zo is er in de zomer toch sprake van koele nachten. Hierdoor rijpen de druiven geleidelijker, dus naast zwoel zijn deze wijnen ook vol finesse.

 

Uit de koker van La Rioja Alta

De wijnen van Áster zijn een welkome afwisseling uit de regio die ooit bekend stond om het produceren van de duurste wijnen ter wereld. Met haar Ribera del Duero’s vindt deze dochter van La Rioja Alta de perfecte balans tussen serieuze ‘kelderwaardigheid’ en toegankelijkheid. 

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Áster

 • Bekroond
  " 97 punten van Andres Proensa, 92 Parker-punten, 96 punten van Tim Atkin, 95 punten van James Suckling en 93 punten van José Peñin "
  Ribera del Duero 'Finca El Otero' 2014 Áster
  € 39,95