Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
 1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2002
 3. Oppervlakte: 3 hectare
 4. Productie: xx flessen per jaar
 5. Oenoloog: Jules Nijst
 6. Landbouw: Conventioneel

Wijngaardsberg

De Europese Commissie heeft besloten wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland een Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. Een dergelijke benaming wordt toegekend aan streekproducten van een bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken heeft met de oorsprong van het product. Een Beschermde Oorsprongsbenaming beschermt zulke producten tegen namaak. Door de strenge eisen waaraan het product moet voldoen is de consument verzekerd van de hoge kwaliteit.

 

Het hart van de Nederlandse wijnbouw klopt in Mergelland

Al in de vroege Middeleeuwen was hier wijnbouw, het oudste bewijs daarvan dateert van 968 AD. Rond 1800 verdwenen de laatste wijngaarden. In 1967 werd opnieuw gestart met wijnbouw en inmiddels is het areaal gegroeid naar 70 hectare. Daarmee is Mergelland verreweg de belangrijkste wijnregio van het land en volgens velen ook de beste. Dat heeft te maken met de unieke compositie van bodem, geografie en klimaat die het gebied zo geschikt maakt voor hoogwaardige wijnbouw. De bodem bestaat uit een teellaag van löss op kalksteen (in Limburg 'mergel' genoemd), die wijnen rijke fruitaroma’s en frisse, tintelende zuren geeft. De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, goede drainage en een natuurlijke bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet ál te warm, waardoor de druiven mooi langzaam rijpen en ze hun volle aroma potentieel kunnen ontplooien. Voor de productie van Mergellandse wijn zijn uitsluitend edele druivenrassen toegestaan. Het betreft rassen die hun oorsprong vinden in Noord-Frankrijk (pinot noir, pinot gris, pinot blanc, chardonnay en auxerrois) en Duitsland (riesling, rivaner, gewürztraminer en dornfelder). 

 

Domein De Wijngaardsberg, een van de beste wijnbouwers van Nederland

Maastricht heeft tegenwoordig het klimaat van Dijon, hoofdstad van de Bourgogne, in de jaren ’70. Warm genoeg voor mooie wijn dus. In 2002 keert de druivelaar terug op de Wijngaardsberg. Eerst nog bescheiden, een halve hectare met Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed en de wijnen van Domein de Wijngaardsberg vallen al snel in de prijzen. In 2008 wordt flink uitgebreid met 1,5 hectare pinot noir en chardonnay. In 2010 volgt een spectaculaire terrassenwijngaard met pinot gris en in 2013 planten ze nog meer Chardonnay en Pinot Noir aan. Het motto van De Wijngaardsberg: goede wijn ontstaat in de wijngaard, wat niet in de druiven zit kan de wijnmaker er ook niet uit halen. De stijl van Jules Nijst is eenvoudig, transparant, een venster op de wijngaard zelf. Geen foefjes en trucjes, wél heel nauwgezet en precies. Wijn maken in dienst van de natuur. En dat proef je.

Wijnen van Wijngaardsberg

 • Mergelland Auxerrois 2022 Wijngaardsberg
  € 19,90
 • Mergelland Pinot Gris 2022 Wijngaardsberg
  € 23,70
 • Mergelland Blanc de Blancs 2020 Wijngaardsberg
  € 30,40
 • Mergelland Pinot Noir 2021 Wijngaardsberg
  € 32,20
 • Mergelland Brut 2019 Wijngaardsberg
  € 32,70
 • Mergelland LH 2022 Wijngaardsberg
  € 37,95


Altijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop!*korting geldt niet op lopende acties