1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1988
 3. Oppervlakte:
 4. Productie: 150.000 flessen
 5. Oenoloog: Giorgio Badin
 6. Landbouw: Conventioneel

Ronco del Gelso

"Mijn wijnen zijn ‘seculier', ik sta ver af van welke ideologische aanpak dan ook. Ik maak wijnen om bij te eten en goed gezelschap te begeleiden. Mijn persoonlijke wijnervaring, kennis van druivenrassen en hun gedrag in deze regio zijn bepalend voor de smaak.” Giorgio Badin begon Ronco del Gelso in 1988 met heel duidelijke ideeën over de stijl van zijn wijnen. Als kind in een boerenfamilie kent Giorgio het land en zijn streek goed. Dat samen met zijn visie en talent zorgde ervoor dat binnen afzienbare tijd Isonzo del Friuli wijnen kwalitatief op de kaart kwamen.

 

Bodem en druivenrassen matchen volledig

De bodem in Isonzo is arm, steenachtig en droog: ideaal voor wijnbouw, omdat het gebrek aan water en voeding de groeikracht van de wijnstokken beperkt en overmatige productie voorkomt. De ondergrond bestaat uit twee duidelijk verschillende lagen, met name in de subzone Rive Alte, waar de roodbruine toplaag rust op een onderlaag vol kiezels. Dit terroir bevordert de rijping van de druiven en verbetert de smaak van de wijnen. Giorgio koos de meest geschikte druivenrassen: pinot grigio, sauvignon, chardonnay, friulano en malvasia istriana voor wit, merlot en cabernet franc voor rood. Zij komen op deze bodem volledig tot hun recht.

 

Geen wijnen met spieren, maar elegant en evenwichtig

"Ik heb altijd geprobeerd om de beste eigenschappen van de druiven die ik fermenteer te verbeteren, met behulp van niet-invasieve wijngaardtechnieken zonder afbreuk te doen aan de herkenbaarheid van de variëteit. Mijn ideale wijn is evenwichtig en elegant, met voldoende concentratie die nooit mag transformeren naar een 'gespierd lichaam’, maar wel verouderingspotentieel heeft."

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Ronco del Gelso

 • Friuli Merlot 'Vin di Vore' 2017 Ronco del Gelso
  € 11,50
 • Friuli Sauvignon 'Vin di Vore' 2019 Ronco del Gelso
  € 12,50
 • Isonzo Bianco ‘Latimis’ 2016 Ronco del Gelso
  € 18,50
 • Bekroond
  Isonzo Friulano ‘Toc Bas’ 2016 Ronco del Gelso
  € 18,50
 • Isonzo Chardonnay ‘Siet Vignis’ 2017 R. del Gelso
  € 19,95
 • Isonzo Pinot Grigio 'Sot Lis Rivis’ 2017 R. del Gelso
  € 19,95
 • Bekroond
  Isonzo Sauvignon ‘Sottomonte’ 2016 Ronco del Gelso
  € 21,75
 • Isonzo Merlot ‘Sintesi dei Capitoli’ 2015 Ronco del Gelso
  € 24,50