1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2005
 3. Oppervlakte: 16 hectare
 4. Productie: 50.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Giuseppe Infriccioli
 6. Landbouw: Biologisch gecertificeerd

Pantaleone

Pantaleone bevindt zich in het zuiden van Le Marche, net tegen de grens met Abruzzo. De familie Pantaloni - bestaande uit een vader, moeder, twee zussen en een aangetrouwde oenoloog - weet hier het beste te halen uit vrij onbekende, maar zeer spannende druifsoorten. De twee witte wijnen van Pantaleone worden gemaakt van druiven die kenmerkend zijn voor de streek; ‘Onirocep' wordt gemaakt van een druif met de naam pecorino en ‘Chicca’ (uitgesproken als ‘kika') wordt gemaakt van passerina.

 

Een betoverende omgeving
Pantaleone is gelegen in een prachtige groene vallei in Colonnata Alta (Ascoli Piceno), op een hoogte van 450-500 meter. De rijke bodem in dit gebied bestaat voornamelijk uit leem en klei. Onderaan deze vallei bevindt zich een beekje dat als gevolg van een oude volkslegende de naam ‘Pantaleone’ heeft gekregen (vanuit het Grieks; παν staat voor ‘alles’ en λέων voor ‘leeuw’ en ‘kracht'). De legende luidt dat de grond rondom deze beek een extra sterk vermogen heeft om fruit en granen te produceren, en dit verhaal wordt nog steeds in stand gehouden door de lokale bevolking. De familie Pantaloni respecteert de flora en fauna in dit gebied; Pantaleone is biologisch gecertificeerd sinds 2005.

 

Pecorino
De meeste mensen associëren de naam pecorino met Italiaanse schapenkaas, maar ook als druifsoort kent pecorino een enthousiaste groep liefhebbers. Het is een oud druivenras dat hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong heeft in Le Marche en bekend staat om zijn frisheid en mineraliteit.

 

Passerina
Ook passerina is een oude druifsoort die zijn oorsprong vindt langs de Adriatische kust van Italië, met name in Le Marche en Abruzzo. Deze druif wordt in verschillende stijlen gemaakt, vaak ook als blend met pecorino. ‘Chicca’ van Pantaleone wordt gemaakt van 100% passerina en blinkt uit in sappige doordrinkbaarheid.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Pantaleone

 • Groenblad
  Marche Passerina 'Chicca' 2017 Pantaleone
  € 12,75
 • Groenblad
  Falerio Pecorino 'Onirocep' 2018 Pantaleone
  € 16,50