1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 2001
  3. Oppervlakte: 4.5 hectare
  4. Productie: 24.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Livio Soria
  6. Landbouw: Conventioneel

Maccario Dringenberg

In Ligurië, een ruige, heuvelachtige regio langs de kust van Noordwest-Italië, op het meest westelijke puntje dicht tegen de Franse grens, bevindt zich wijnhuis Maccario Dringenberg. Het kleine familiebedrijf omvat ruim vier hectare, dateert uit 1800 en ligt midden in het centrum van San Biagio della Cima. Het dorpje, vol met smalle straatjes, is omgeven door veel en zeer steile hellingen. Daarmee is de moeilijkheidsgraad bepaald. De slechte toegankelijkheid voor machines zorgt dat alles handmatig gebeurt. Sowieso is het verhaal van deze familie een opeenvolging van opoffering, passie en onvoorwaardelijke liefde.


Abrupte start van een nieuwe carrière
Giovanna Maccario, de huidige eigenaresse, nam in 2001 – als verse twintiger, net afgestudeerd als architect en wonend in Milaan - plotsklaps het familiebedrijf over toen haar vader vroegtijdig overleed. Ze wordt bijgestaan door haar man Dringenberg Goetz, die ze ontmoette tijdens een vakantie aan de Ligurische kust. Hij besloot zijn Monaco te verlaten om z'n leven met haar te delen. De moedige keuzes van Giovanna en haar man – de zeer uitdagende plek voor wijnbouw, de fysieke arbeid, het geloof in de kwaliteit - hebben geleid tot een mooi leven en prachtige wijnen van rossese, de Italiaanse versie van de Franse tibouren.

 

Rossese wijnen
Haar vader startte in de jaren zeventig met het bottelen van Rossese wijnen, waarvan de DOC in 1972 werd opgericht. Tot die tijd werd alle wijn lokaal verkocht en geconsumeerd, niet gebotteld. Toen Giovanna het werk van haar vader overnam, besloot zij elke cru afzonderlijk te vinifiëren. Ondanks dat de wijngaarden dicht bij elkaar liggen, hebben de kleine percelen heel ander terroir. Dit gaat van een bodem met zand- en kalksteen naar gestolde klei, die door de weersomstandigheden uiteenvallen in kleine stukjes. Alle Dringenberg-wijnen rijpen in stalen tanks om de unieke aromatische uitdrukking van deze boeiende variëteit te behouden.

 

De trots van het bedrijf
De cru Luvaira Rossese Dolceacqua is het paradepaardje van dit wijnhuis, en wordt alleen gemaakt in topjaren. Sommige van deze albarello/bush vine geleide wijnstokken zijn meer dan 120 jaar oud. Het resultaat is een zeer gelaagde, aromatische wijn geurend naar rozen, viooltjes, rood fruit en kruiden en met een fijne zuurgraad.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Maccario Dringenberg

  • Nieuw
    Rossese di Dolceacqua Superiore 'Luvaira' 2018 Maccario
    € 29,25