1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1938
 3. Oppervlakte: 33 hectare
 4. Productie: 80.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Elisa Semino
 6. Landbouw: Conventioneel

La Colombera

Aan de oostkant van Piemonte, tussen Milaan en Genua bevindt zich wijnhuis La Colombera. In het kleine dorpje Vho op 5 kilometer afstand van Tortona bewerkt de familie Semino zo’n 23 hectare aan wijngaarden die direct rondom wijnkelders liggen, plus nog eens 10 hectare in de buurt van Sarezzano. Elisa Semino, de vijfde generatie, zwaait de scepter en staat vooral bekend als de koningin van de timorasso, een van de interessantste witte druivenrassen uit Piemonte als het gaat om typiciteit.

 

Geloof in de druif timorasso

Gedreven door de overtuiging dat hun grond de kenmerken van de druif versterkt - kleiachtig zandsteen, merglagen, tufsteenvlekken, met name kalksteen voor mineraliteit en bepaalde kwaliteiten voor rijpingspotentieel - stapte de familie met nog vier boeren uit de Colli Tortonesi begin jaren ’90 in het avontuur de timorasso te herintroduceren. Broer Lorenzo, destijds snowboardkampioen in het Italiaanse nationale team, hing zijn board aan de wilgen om z’n vader en zus te helpen.

 

De trots van de familie is het erfgoed

Door vijf verschillende soorten wijngaarden te beplanten met een selectie van timorasso wijnstokken, vele jaren onderzoek en analyses vonden ze het juiste profiel met een grotere complexiteit in het glas. In 1997 werd timorasso aangeplant, in 2000 was de allereerste oogst. Elisa: “Onze ‘Derthona’ wordt gemaakt van deze aanplanting op 270 tot 300 meter hoogte met zowel lichte als donkere kalksteenrijke klei. Maar ook in 1998, 2000, 2004, 2010 en 2016 plantten we timorasso. In 1997 startten we ook met croatina, cortese dateert al uit 1977.”

 

Lang gezocht en gevonden

We waren al jaren op zoek naar een wijnhuis als La Colombera. Timorasso is een van de meest interessante witte wijndruivenrassen van Noord-Italië, een van de weinige nobele variëteiten die goed verouderen. Elisa is een briljante en enthousiaste wijnmaker, met een groot hart voor de regio en deze druif. De meeste Timorasso is robuust, zij maakt 'm elegant in de stijl waar we bij Anfors Imperial zo dol op zijn. Noem het de vrouwelijke variant van de masculiene versie. Haar Croatina en Cortese zijn ook indrukwekkend. Kortom, we zijn verheugd deze wijnen te mogen introduceren, beter laat dan nooit. 

 

Naar de volgende producent

Wijnen van La Colombera

 • Nieuw
  Colli Tortonesi 'Bricco Bartolomeo' 2018 La Colombera
  € 11,65
 • Nieuw
  Colli Tortonesi 'La Romba' 2017 La Colombera
  € 16,45
 • Nieuw
  Colli Tortonesi 'Derthona' 2017 La Colombera
  € 20,75
 • Bekroond
  Colli Tortonesi 'Il Montino' 2017 La Colombera
  € 34,75