1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 2003
  3. Oppervlakte: 25 hectare
  4. Productie: 100.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: David de Luca
  6. Landbouw: Biologisch gecertificeerd

L'Antica Quercia

L’Antica Quercia is vernoemd naar de 450 jaar oude eik die boven aan de wijngaardhelling van het bedrijf staat. Het domein ligt in de heuvels dicht bij de Voor-Alpen, die de aanloop naar de Alpen vormen, in het hart van de DOCG Prosecco. De heuvel met de oude eik is al jarenlang eigendom van de familie Francavilla, die hier voornamelijk de druif glera teelt.

 

Natuurlijk irrigatiesysteem

Het unieke van L’Antica Quercia is het irrigatiesysteem. De heuvel is opgebouwd uit drie lagen. De bovenste laag bestaat uit zand en stenen, de middelste laag uit zand en de onderste laag uit klei. In de middelste laag is een irrigatiesysteem aangelegd van geperforeerde slangen die gevoed worden door drie natuurlijke bronnen op het terrein. Als de grond vochtig is, slibben de gaatjes dicht en geven de slangen geen vocht af. Is de grond droog, dan komen de gaatjes weer vrij en kan het vocht de aarde indringen. Zo beschikken de stokken altijd over een optimale vochtbalans. Ze moeten er echter wel hard voor werken, want het vocht zit diep in de grond. Dat is goed voor de kwaliteit van de druiven.

 

Hoe smaakt een heuvel?

De expertise van de familie lag oorspronkelijk niet bij het produceren van wijn. Ze kregen daarom hulp van de familie Bisol, die aan de andere kant van de DOCG wijnen maakt. Bisol hielp bij het ontwikkelen van de eerste cru, de heuvel met de eik. De Francavilla’s zetten zich nu in om de unieke smaak van hun heuvel volledig tot uitdrukking te laten komen. En daar genieten wij van: hun biologisch geproduceerde prosecco is uitzonderlijk strak en mineralig.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van L'Antica Quercia

  • Groenblad
    Conegliano Prosecco Superiore 'Matiù' 2018 L'Antica Quercia
    € 14,95