1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1980
  3. Oppervlakte: 15 hectare
  4. Productie: 120.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Francesco Sedilesu
  6. Landbouw: Biologisch/biodynamisch (ongecertficeerd)

Giuseppe Sedilesu

Het inmiddels 35 jaar oude familiebedrijf - opgericht door Giuseppe en Grazia - ligt in het dorpje Mamoiada, in de Barbagia regio (centraal Sadegna). Giuseppe wordt gezien als de koning van de biologische Cannonau. Het begon ooit met vijf hectare waarvan de opbrengst als bulk wijn verkocht werd aan omliggende dorpen. Sinds 2000 wordt onder eigen naam gebotteld van de inmiddels vijftien hectare. In de jaren erna is de productie verdubbeld, puur vanwege de vraag.

 

Cannonau druif

Gemiddeld 700 meter boven zeeniveau is het gebied rondom Mamoiada rijkelijk beplant met de cannonau druif, wel 280 hectare. Dit is te danken aan de granietbodem en het type klimaat. De bodem is rijk aan calcium en zuren. Het klimaat heeft natte winters en droge zomers met een duidelijk temperatuurverschil tussen dag en nacht. In de wijngaarden - met 100-jarige oude wijnstokken - wordt volgens de alberello methode geteeld.

 

Volledig traditionele werkwijze

Wat ‘onze’ Sedilesu nu de ‘koning’ van de Cannonau maakt is zijn werkwijze. Die verloopt volledig volgens traditionele methodes. Zo wordt er geploegd met ossen, is er geen irrigatie, is de vergisting altijd natuurlijk en worden de wijnen niet gefilterd. Het resultaat is een uitgesproken expressie van de cannonau, zoals je die alleen op Sardegna vindt. Licht oxidatief maar met potentie tot ouderen, fruitgedreven, krachtig en aards.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Giuseppe Sedilesu

  • Groenblad
    Cannonau di Sardegna 'Mamuthone' 2017 Giuseppe Sedilesu
    € 20,95