1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2006
 3. Oppervlakte: 30 hectare
 4. Productie: 325.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Aroldo Bellelli
 6. Landbouw: Biologisch in conversie

Boccafosca

Boccafosca is opgericht door zeven vrienden, die - zoals dat gaat in Italië - dagelijks worden geholpen door een gezellig leger van betrokken familieleden. Samen maken ze loepzuivere verdicchio met een ongekende prijs-plezier verhouding.

 

Een goed gevuld boerenlandhuis
Tantes, opa’s, zoons en dochters, we zijn even de tel kwijt. Aan het hoofd van dit oerwoud aan stambomen staan drie sleutelfiguren; Luciano Zitti, Fattorini Giordano en Zenobia Sassaroli. Luciano is verantwoordelijk voor het werk in de wijngaarden, Giordano is de wettelijke vertegenwoordiger, en Zenobia is als manager ‘Il Capo di tutti Capi’; de vrouw die alle touwtjes strak in handen houdt. Het wijnmaken wordt begeleid door de beroemde oenoloog Aroldo Bellelli, die eerder al veel historische namen uit Le Marche adviseerde.

 

Verdicchio met een missie
Het landhuis wordt omringd door een amfitheater van wijngaarden; alle omliggende heuvels zijn eigendom van Boccafosca. Dit landgoed was - zoals veel wijngaarden in Italië - ooit slachtoffer van wijnmakers die kwantiteit voorop stelden, maar Zenobia heeft dit roer bij de oprichting in 2006 radicaal omgegooid. De komst van Aroldo Bellelli, de strenge selectie na de oogst, maar ook de conversie naar biologisch (in 2016 gestart) zijn het bewijs van een kwaliteitsmissie die zich richt op de lange termijn. Van de druiven die de selectie niet halen wordt overigens nog steeds bulkwijn gemaakt voor lokale klanten. Die komen zelf wijn tappen in de kelder, in plastic tanks van 50 liter. Een familieformaatje, gewoon voor thuisgebruik.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Boccafosca

 • Groenblad
  Verdicchio dei Castelli di Jesi Raggi d'Uva 2018 Boccafosca
  € 9,50
 • Groenblad
  Rosso Piceno Raggi d'Uva 2018 Boccafosca
  € 9,50