1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2005
 3. Oppervlakte: 7 hectare
 4. Productie: 35.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Aroldo Belelli
 6. Landbouw: Biologisch gecertificeerd

Andrea Felici

Tussen Apiro en Cupramontana, in het hart van de Verdicchio velden, ligt het bedrijf Andrea Felici. Gerund door de jonge goedlachse boer Leopardo -of gewoon Leo- en zijn vader Andrea. Het familiebedrijf heeft niet de historie die je wellicht verwacht. Dus niet zo een waar het vak generaties lang van vader op zoon wordt overgebracht. Vader Andrea werkte tot 2000 in de financiële wereld. Zoon Leo ambieerde een carrière als wijnboer.

 

Geloof en liefde

Leo zag de potentie van de vier hectare tussen de Casteli di Jesi en Metalica DOC, die van oudsher werd gebruikt door grootvader Felici. Hij verkocht de opgebrachte druiven aan een coöperatie. Daar wilde Leo mee aan de slag! Vader gaf de voorkeur aan een steady beroep voor zijn zoon, was sceptisch en juichte de plannen niet zomaar toe. Op zijn beurt overtuigde Leo zijn vader van zijn ‘vino amore’. Allereerst door in de leer te gaan bij verschillende enoteca’s. Via het beroemde 3-sterren Pinchiorri in Firenze, waar Leo als sommelier werkte, kwam hij bij Gordon Ramsey’s restaurants terecht om ook daar ervaring op te doen. Toen hij eenmaal wist wat de wijnwereld te bieden had, vroeg zijn vader hem terug te komen naar Apiro. Hij presenteerde zijn zoon als verrassing de eerste gebottelde flessen van het huis ooit.

 

Flinke waardering voor Leo zelf en zijn Verdicchio

In 2005 kwam de eerste wijn van Leo’s hand op de markt. Hij stelde meteen zijn vader gerust door een bronzen medaille in Decanter te krijgen. De twee Verdicchio wijnen van de Felici mannen overstijgen de kwaliteit van de in grote getalen verkrijgbare Verdicchio’s op de Nederlandse markt. En niet zo’n beetje. Zo is de riserva vervolgens alle jaren achtereen (2013, 2014, 2015 en 2016) in de Gambero Rosso gids ‘gekroond’ met een fantastische Tre Bicchieri. En als kers op de taart is Leo door Gambero Rosso in uitgeroepen tot beste Italiaanse wijnmaker van 2020. Leo, die zijn Italiaanse vurigheid en passie ongetemd botviert op zijn hooggelegen gaarden en met diezelfde gedrevenheid zijn eigen marketing in de avonduren uitvoert, heeft zijn droom waarheid gemaakt.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Andrea Felici

 • Bekroond
  " Een 9- gegeven door 3 Masters of Wine in De Wijngids 2020 "
  Verdicchio dei Castelli di Jesi 2018 Andrea Felici
  € 14,95
 • Groenblad
  Verdicchio 'Il Cantico' Riserva 2017 Andrea Felici
  € 36,50
 • Eenvijfl
  Verdicchio dei Castelli di Jesi 2017 Andrea Felici
  € 37,95
 • Eenvijfl
  " Vrij geniale Verdicchio (Hamersma), ook bekroond met Tre Bicchieri "
  Verdicchio 'Il Cantico' Riserva 2013 Andrea Felici
  € 59,95
 • Eenvijfl
  " Pracht-Verdicchio, is dan ook bekroond met Tre Bicchieri "
  Verdicchio 'Il Cantico' Riserva 2015 Andrea Felici
  € 59,95