1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1946
 3. Oppervlakte: 60 hectare
 4. Productie: xx flessen per jaar
 5. Oenoloog: Tamás Tornai
 6. Landbouw: Conventioneel

Tornai

Het familiewijngoed Tornai behoort tot de beste wijnboeren van Somló. Het wijngoed werd in 1946 door grootvader Tornai gesticht en is inmiddels uitgegroeid tot 54 hectare. De wijngaarden zijn verdeeld over talloze kleine percelen. Er zijn enorme investeringen gedaan, die het wijngoed tot één van de mooiste en best geoutilleerde van heel Hongarije maken. Het wijngoed, waar nu drie generaties werken, wordt geleid door Tamas Tornai. Hij is autodidactische wijnmaker, die al op jonge leeftijd startte met meewerken op het ouderlijke bergwijngoed. Ook zijn dochters Eszter en Anna dragen hun steentje bij.


Specialisatie in witte wijnen

Wijngoed Tornai is gespecialiseerd in witte wijnen en heeft een grote diversiteit aan eigen Hongaarse druivenrassen zoals juhfark, furmint, hárslevelű, olaszrizling, zenit, zeusz, csomorika, tramini, szürkebarát. Voor de wijnbereiding worden de modernste vinificatietechnieken gebruikt en combineert men succesvol koele fermentatie in roestvrijstaal en houten foeders (voor de hogere wijnen).

 

Somló

Het wijnbouwgebied Somló ligt in het noordwesten van Hongarije. Het is een gebied met een enorm kwaliteitspotentieel en een uniek, intrigerend terroir. De wijngaarden liggen op een 431 meter hoge heuvel, die bestaat uit de miljoenen jaren oude overblijfselen van een vulkaan. De bodem bestaat uit een zeer bijzonder zwart basalt, dat een diepe minerale impressie aan de wijnen meegeeft. De wijngaarden zijn op 150 tot 300 meter hoogte aangelegd, veelal op het zuiden. In totaal beslaat Somló 700 hectare wijngaarden.

 

naar de volgende producent

Wijnen van Tornai

 • Nieuw
  Nagy Somló 'Zenit' 2018 Tornai
  € 8,95
 • Nagy Somló Furmint 2016 Tornai
  € 9,15
 • Nagy Somló Furmint 'Premium' 2016 Tornai
  € 12,95
 • Nulvijfl
  Nagy Somló 'Arankönny' Late Harvest 2017 Tornai
  € 14,95
 • Nagy Somló Juhfark 'Aranyhegy' 2018 Tornai
  € 19,25
 • Nagy Somló Juhfark 'Grofi' 2017 Tornai
  € 26,50