1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1980
 3. Oppervlakte: 5 hectare
 4. Productie: 15.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Jean-Pierre Monier
 6. Landbouw: Biodynamisch gecertificeerd

Domaine Monier Perréol

In Saint-Désirat, een gehucht in de noordelijke Rhône appellatie Saint-Joseph woont Jean-Pierre Monier. In de heuvels boven het dorp is hij de derde generatie met grote liefde voor de landbouw. Omringd door fruitbomen, zingende vogels en zoemende bijen vult Jean-Pierre wijnbouw aan met fruitteelt, abrikozen, kersen en perziken om precies te zijn. Het lijkt alsof we teruggaan naar de vorige eeuw, zo lieflijk, vredig en natuurlijk is de omgeving en zijn levensstijl. En dat is ook precies wat hij nastreeft met zijn wijnen.

 

Druiven van hoge kwaliteit
Jean-Pierre leeft eenvoudig, bijna nederig, gedreven door biodynamische overtuigingen op zijn ieniemienie domeintje: “Ik heb berekend dat ik nog geen drie euro per uur verdien, maar ik ben zo blij.” Tot 2001 verkocht hij al zijn druiven aan de plaatselijke coöperatie. Nadat vrienden hem overtuigden van de uitzonderlijke kwaliteit kreeg hij de moed om zelf wijn te produceren. Geïnspireerd door Maria Thun is zijn domein sinds 2006 biologisch-dynamisch gecertificeerd.

 

Samenwerking met Philippe Perréol

Door de destijds groeiende vraag startte Jean-Pierre een samenwerking met zijn vriend Philippe Perréol in 2008. Ook voor Philippe staan puurheid en authenticiteit centraal en - net als de familie Monier - verkocht hij eerder zijn druiven aan de coöperatie. Ze vullen elkaar mooi aan en bewerken samen ruim 5,5 hectare. Meer dan 4 hectare behelst syrah, aangevuld met marsanne. Ze vinden elkaar in de aanpak: de druiven worden gestript, gefermenteerd op cement en vervolgens een jaar lang op grote vaten (tonneaux) gelaten alvorens te bottelen zonder filtratie.

 

Parel van de appellatie

Door de kleinschaligheid van het domein en de arbeidsintensieve aanpak is het aantal flessen beperkt. Sowieso zijn goede wijnen uit de noordelijke Rhône zeldzaam, en we waren oprecht ondersteboven toen we ze proefden. Deze kwaliteit verkoopt zichzelf, we beloven u prachtige Syrah en Marsanne. Even laten decanteren en dan optimaal genieten.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Domaine Monier Perréol

 • Nieuw
  Saint-Joseph 'Tradition' 2016 Domaine Monier Perréol
  € 27,75
 • Nieuw
  Saint-Joseph 'Châtelet' 2016 Domaine Monier Perréol
  € 29,95
 • Nieuw
  Saint-Joseph Blanc 2017 Domaine Monier Perréol
  € 32,50