1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1996
 3. Oppervlakte: 18 hectare
 4. Productie: 30.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Sophie Estevenin
 6. Landbouw: Biodynamisch

Domaine de Marcoux

Domaine de Marcoux is een pionier in de Franse biologisch-dynamische wijnbouw. Eind tachtiger jaren was dit bedrijf het eerste in Châteauneuf dat tot biodynamie overging. Sindsdien, en vooral sinds 1995, toen de zussen Catherine en Sophie Armenier de leiding kregen, is Domaine de Marcoux op weg naar absolute grootheid. Toch zijn ze zo klein dat ze jaarlijks gemiddeld slechts 30.000 flessen produceren. Zo blijft dit ambachtelijke wijnhuis voor velen een verborgen schat. Ondanks dat Robert Parker de zussen al in 2003 toevoegde aan zijn lijst Wine Personalities of the Year.

 

De wijngaarden
De 18 hectaren wijngaarden liggen verspreid over de appellation en zijn daarom gezegend met een dwarsdoorsnede van het terroir van Châteauneuf, van de iconische grote galets roulés in de regio, tot zand, kiezels en kalksteen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ongeveer 50 jaar, terwijl de oudste wijnstokken al meer dan 100 jaargangen meegaan. Marcouxs wijnen zijn afkomstig uit zeven percelen biodynamisch gekweekte wijnstokken. Deze percelen omvatten een breed scala van grondsoorten: zanderige bodems in Charbonnières, rode klei en rolkeien in L'Arnesque en Les Bouquets, karkmergel in Les Esquirons en Beaurenard, en rode klei en kiezel in Gallimardes, Les Serres en Les Plagnes in het zuiden.
 
Vieilles Vignes
Dankzij dit gevarieerde terroir is Marcoux in staat is om wijnen te produceren die Châteauneuf als streek weerspiegelen en jaar in jaar uit evenwichtig zijn, omdat elk perceel afzonderlijk wordt gevinifieerd vóór de wijnen worden geblend. Alleen de beste druiven gaan in de wijn, de rest wordt verkocht. In de allerbeste oogstjaren brengen de zussen hun cuvée Vieilles Vignes uit, een meesterwerk van 100% grenache uit de drie 'kroonjuweelpercelen' met uitzonderlijk oude wijnstokken in Charbonnières, les Esquierons en Gallimardes. Maar hou deze parel geheim, er is maar zo weinig van...
 
De pure essentie
Catherine zorgt voor de wijnstokken en Sophie maakt de wijnen. Daarnaast werkt Vincent Estevenin, de zoon van Sophie, sinds 2016 mee; hij is de beoogde opvolger. Hun liefde voor wijnen met zuiverheid, aroma, verleiding en balans is onmiskenbaar: je proeft het in alle wijnen die zij maken. Ze bemoeien zich zo min mogelijk met met het natuurlijke proces. Dat hoeft ook niet als de ingrediënten zo puur en uitgebalanceerd zijn. Alle gisten zijn natuurlijk en de wijnen zien geen eikenhout. Sophie: "We grijpen zo min mogelijk in tijdens de vinificatie. We doen geen pigeage om kleur te krijgen, omdat we de uitdrukking van het fruit niet in de weg willen staan." Als je de pure essentie van Châteauneuf-du-Pape wilt proeven, dan moet je wijn drinken van Domaine de Marcoux. Niets meer en niets minder.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Domaine de Marcoux

 • Groenblad
  Vin de France Rouge 'Raisin de Loup' Domaine de Marcoux
  € 12,50
 • Groenblad
  Côtes du Rhône Rouge 2018 Domaine de Marcoux
  € 19,95
 • Bekroond
  Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015 Domaine de Marcoux
  € 52,50
 • Groenblad
  Châteauneuf-du-Pape Blanc 2018 Domaine de Marcoux
  € 58,50
 • Groenblad
  Châteauneuf-du-Pape 'Vieilles Vignes' 2016 Dom de Marcoux
  € 140,00