1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1979
 3. Oppervlakte: 15 hectare
 4. Productie: 100.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Markus Wöhrle
 6. Landbouw: Biologisch

Wöhrle

Tot 2013 heette het Weingut der Stadt Lahr maar de familienaam is nu definitief aan het wijngoed verbonden: Weingut Wöhrle. In 1979 kocht de familie vijf hectare van de gemeente Lahr en voegde het samen met het al bestaande familiebedrijf. In de loop van de jaren groeide het naar 12 hectare, die door twee generaties bewerkt wordt.

 

Auxerrois als lichtend voorbeeld

De wijngaarden liggen in zuid Duitsland in de prachtige wijnstreek Breisgau (onderdeel van Baden) ter hoogte van Freiburg. De wijngaarden worden sinds 1990 volledig ecologisch bewerkt. Volgens vader en zoon Wörhle is dat de basis voor hun uitzonderlijke kwaliteit. Het wijngoed heeft een grote variëteit aan druivenrassen: Riesling, Grau- & Weissburgunder, Muskateller, Gewurztraminer, Auxerrois, Chardonnay, Müller-Thurgau voor de witte wijnen. De Spätburgunder completeert het geheel. Hun elegante wijnen zijn kraakhelder en eetlustopwekkend en betoveren iedereen door hun ‘druivenras typische’ spiritualiteit. Zonder schroom stellen wij dat hun droge witte Auxerrois ’s werelds mooiste wijn is van dit druivenras, een schoolvoorbeeld voor elke andere wijnboer!

 

Breisgau

De wijnstreek Breisgau bestaat uit een smalle strook wijngaarden vanaf Lahr, ten zuiden van Offenburg, die doorloopt tot aan Freiburg. Dit gebied loopt min of meer parallel aan het Zwarte Woud. Het wijnbouwgebied heeft een lengte van ongeveer 60 kilometer en een maximale breedte van 15 kilometer. In totaal beslaat de Breisgau ruim 1.600 hectare aan wijngaarden. De wijnstokken zijn veelal aangeplant op hellingen en groeien op hoogten tussen de 180 en 450 meter. De bodem laat zich in vier typen verdelen: Gneiss, Löss, Lössleem en Kalksteen.

 

Kalkrijke löss en leem, kiezels en stenen

De wijngaarden rondom Lahr bezitten een aparte geologische samenstelling. Voor het merendeel bestaat de bodem uit kalkrijke löss en leem. De hier gelegen heuvel Schutterlindenberg, vooral rondom de wijngaarden Herrentisch en de recent gemarkeerde perceel Kirchgasse, bestaat uit conglomeraatgesteente. Dit gesteente is miljoenen jaren geleden ontstaan. In de prehistorische tijd is ten oosten van de berg een laag van Jurakalk door erosie blootgelegd en de steeds dieper wegzinkende Rheingraben kloof vulde zich met water. Hierdoor kwamen steeds meer kiezels en stenen uit andere aardlagen vrij dat zich mengde met het andere gesteente.

 

naar de volgende producent

Wijnen van Wöhrle

 • Baden Müller-Thurgau 2015 Wöhrle
  € 11,75
 • Baden Lahrer Auxerrois 2016 Wöhrle
  € 16,50