Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

Zuid Italië

<< Naar Bovenliggende kaart
Het zuiden van Italië is wat wijn betreft een stuk minder bekend dan het midden en noorden, maar daarom niet minder boeiend. Streken als Campania, Basilicata, Puglia (zie volgende kaart), Calabria en natuurlijk Sicilië (zie kaart Sicilië) hebben elk hun eigen specialiteiten. Wat ze delen is een bergachtig terrein en een mediterraan, vaak heet klimaat. De Apennijnen lopen immers dwars door het midden van Italië van noord naar zuid, tot in de teen van de laars, en bepalen een belangrijk deel van het landschap. En Sicilië heeft zijn Etna (ruim 3000 meter hoog) en het centrale Madoniegebergte. Er staan in het zuiden dan ook voornamelijk druivenrassen aangeplant die laat rijpen en veel warmte nodig hebben, zoals de blauwe negroamaro, nero d’avola en aglianico. De druiven voor witte wijnen, zoals falanghina, fiano, greco, malvasia, trebbiano, inzolia en catarratto, hebben doorgaans wat meer koelte nodig om goede wijn op te leveren. Ze zijn daarom vaker op grotere hoogte te vinden.

 

Campania

Het wijngebied Campania – met als hoofdstad Napels – beslaat rond de 30.000 hectare wijngaarden en produceert jaarlijks ongeveer 2 miljoen hectoliter wijn, waarvan het grootste deel rood is. Daarbij springt bij rood de wijn van het druivenras aglianico eruit, voornamelijk geteeld in de heuvels van Irpinia. Bij wit is de aromatische, levendige wijn van het ras fiano het boeiendst, naast die van falanghina en piedirossi. Die laatste twee rassen staan nabij Napels in vulkanische grond en hebben hun oorspronkelijke wortelstokken nog: de zeer schadelijke druifluis phylloxera (die Europese wortelstokken aantast; reden om die te vervangen door Amerikaanse) kan in dit type grond niet overleven.

 

Basilicata

In Basilicata ligt net als in Campania het accent op rode wijn. Van de ruim 475.000 hectoliter wijn die er elk jaar van zo’n 10.000 hectare wijngaarden komt, is bijna driekwart rood. Het belangrijkste druivenras voor rode wijn is aglianico, die met zijn dikke, donkere schil stevige wijnen levert. Wit komt er van malvasia en moscato, en is vooral bedoeld voor lokale consumptie.

 

Calabria

De bekendste wijn uit Calabria is Cirò, op basis van de blauwe druif gaglioppo. Andere blauwe rassen hier zijn onder andere magliocco, aglianico en nerello mascalese. Bij de witte wijnen speelt vooral greco een belangrijke rol. Je ziet hem in zowel de droge Cirò Bianco als de zoete Greco di Bianco uit het zuidelijkste deel van Calabria. De streek produceert elk jaar om en nabij de 600.000 hectoliter wijn van zo’n 10.000 hectare wijngaarden – voornamelijk langs de kust – waarvan het overgrote deel rood en rosé is. SunAltijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop en profiteert tijdens Black Label Friday van nog veel meer voordeel!*korting geldt niet op lopende acties