1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 2005
  3. Oppervlakte: 60 hectare
  4. Productie: 300.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: José Ramon Calvo
  6. Landbouw: Duurzaam

Gorka Izagirre

Anfors Imperial is dol op wijnen met een uniek verhaal. Die vind je zeker in het Baskenland. Deze autonome regio staat bekend om een geheel eigen cultuur, nauwelijks te vergelijken met de rest van Spanje (of Frankrijk). Ten zuiden van de golf van Biskaje, in de provincie Bizkaiko, is Gorka Izagirre gevestigd. Een authentiek bedrijf met een voorliefde voor de regionale txakoli. En voor kwaliteit! Het familiebedrijf behelst niet alleen de prachtige bodega. Ook het direct erboven gelegen restaurant Azurmendi, dat bekroond werd met drie Michelinsterren, is hun eigendom.

 

Druif: hondarrabi zerratia

Txakoli, een cultwijn, wordt gemaakt van de inheemse druiven hondarrabi zuri en hondarrabi zerratia. Om eerlijk te zijn: de meeste txakoli is niet te drinken. Die van Gorka Izagirre wél. Deze wijnmaker onderscheidt zich namelijk van bijna alle andere producenten door een hoog aandeel van de kwalitatief veel betere hondarabbi zerratia in zijn wijnen. Dat is in feite dezelfde druif als de aan de andere kant van de Pyreneeën veel voorkomende petit courbu, bekend van grote wijnen uit Pacherenc du Vic-Bilh.

 

Oneindige sappigheid

Izagirres druiven groeien op 60 hectare wijngaarden, die verdeeld zijn over veertien locaties. Ieder perceel heeft een eigen type bodem en Gorka past de cultivatie daarop aan. Wel is de plantdichtheid en blootstelling aan de zon voor al zijn wijngaarden hetzelfde: de hellingen zijn beplant met 3300 stokken per hectare en liggen op het zuidoosten. Zo beleven de druiven plezierige, zonnige ochtenden.

Van de vroege lente tot aan de oogstmaand wordt iedere stok minutieus bestudeerd, gesnoeid en waar nodig uitgedund. In oktober zijn de druiven op hun hoogtepunt en bieden zij de voor txakoli kenmerkende balans en oneindige sappigheid.

 

Staal en hout

De supermoderne kelder is het domein van wijnmaker José Ramón Calvo, dé specialist van de streek. Alle wijnen worden vergist en gerijpt in roestvrijstalen tanks. Omdat de wijnen natuurlijk ook in restaurant Azurmendi worden geschonken, heeft José Ramón samen met chef Eneko Atxa een speciale cuvée gemaakt: 42 by Eneko Atxa. Deze wijn wordt op nieuw hout vergist en gerijpt. Maar geen zorgen: het hele proces duurt niet langer dan vijftig dagen. Geen dikke houtbom dus, maar een prachtige wijn met net wat meer body (lekker bij de gerechten) en een mooi subtiele houttoon.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Gorka Izagirre

  • " La Guia Peñin beoordeelde deze jaargang met 92 punten. "
    Bizkaiko Txakolina 'Ama' 2015 Gorka Izagirre
    € 41,95