1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2006
 3. Oppervlakte: 17 hectare
 4. Productie: 40.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Enrique Basarte
 6. Landbouw: Biodynamisch/biologisch gecertificeerd

Domaines Lupier

Enrique Basarte en Elisa Úcar hebben een grote passie voor wijnranken, bodem en wijn. Na jarenlang in de wijn te hebben gewerkt, kregen ze de kans hun droom te vervullen in Navarra. Ze werden getipt over enkele verlaten, piepkleine percelen met zeer oude garnachastokken in de bergen rondom het plaatsje Olite. Inmiddels beschikken ze over 27 van deze ‘schatten’.

De veelal verscholen en moeilijk te bereiken percelen zijn heel oud (aanplant sinds 1903) en liggen tussen de 400 en 750 meter hoogte. Het klimaat in dit gebied en op deze hoogte is koel door invloed van de Atlantische oceaan en draagt veel bij aan de finesse van de wijnen. Overigens worden die fantastische wijngaarden niet met kunstmest en allerhande andere synthetische middelen verpest.

 

Heel veel samen proeven

In het bergdorpje San Martín de Unx, 12 kilometer van Olite, hebben Enrique en Elisa een herenhuis uit de negentiende eeuw verbouwd tot charmante, praktische en superhygiënische kelder. Hier worden alle 27 percelen apart gevinifieerd. Een verdieping lager rijpen de wijnen op vaten van Frans eiken van 225, 300 en 500 liter. Het blenden van de wijn vindt dus op het laatste moment plaats. Uiteraard na veel, heel veel proeven en overleg.

De toewijding van dit stel is echt enorm. Naast al het zwoegen in wijngaard en kelder bereidt Elisa zich bijvoorbeeld ook nog voor op het loodzware examen voor Master of Wine.

 

Talentvolle wijnmakers

De eerst uitgebrachte jaargang is 2008 en meteen waren alle ogen gericht op deze enorm lieve, talentvolle en gepassioneerde wijnmakers. Ook die van ons, want de wijnen zijn bijzonder, complex en elegant.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Domaines Lupier

 • Groenblad
  Navarra 'El Terroir' 2016 Domaines Lupier
  € 19,95
 • Bekroond
  " Deze wijn ontving 98 punten van José Peñin "
  Navarra 'La Dama' 2015 Domaines Lupier
  € 32,25