Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
 1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1729
 3. Oppervlakte: 6 hectare
 4. Productie: 42.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: José Antonio Zarzana
 6. Landbouw: Biologisch ongecertificeerd

Ximénez-Spínola

Phelipe Antonio Zarzana Spínola, oprichter van Bodegas Ximénez-Spínola, wordt al in 1752 schriftelijk vermeld. Er staat geschreven dat hij in 1729 een opdracht tot verscheping van wijn heeft gegeven. Geen gebrek aan historie hier! En het bedrijf is nog steeds in handen van dezelfde familie.

De huidige eigenaar, José Antonio, is dan ook een van de meest klassieke Spanjaarden die wij ooit hebben ontmoet. En uitgerekend hij is verantwoordelijk voor een innovatie in het ingedutte Zuid-Spaanse gebied Jerez. 99 procent van alle pedro-ximénezdruiven komt namelijk niet uit Jerez, maar uit buurstreek Montilla. De druiven van Spínola komen wél uit Jerez. Dat is al een onderscheid. Maar in plaats van sherry maakt José Antonio er onversterkte wijn van. 

 

Topwijngaarden

De zeer oude stokken pedro ximénez van Ximénez-Spínola groeien in beroemde pagos (wijngaarden) met sterk kalkhoudende, witte albarizabodems, zoals Añina, Balbaina en Carrascal. Dit verklaart ook het unieke karakter van de wijnen en brandy van Ximénez-Spínola. Door de heel verfijnde zuren en subtiele mineraliteit die deze topwijngaarden de druiven meegeven, blinken de wijnen uit in ingehouden kracht en enorme complexiteit.

 

Nieuwe bodega voor nog meer kwaliteit

Om de kwaliteit nog verder op te voeren, heeft men bij Bodegas Ximénez-Spínola een paar jaar geleden besloten om de bodega in hartje Jerez de la Frontera te sluiten. De nieuwe is gebouwd tussen de pagos Añina en Balbaina in, ongeveer 2 kilometer van de stad Jerez richting Sanlúcar de Barrameda, dat aan de kust ligt. De nieuwe bodega is sinds de oogst van 2012 in gebruik en staat open voor bezoek. Absoluut doen.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Ximénez-Spínola

 • Pedro Ximénez Delicado Cosecha 2023 Ximénez-Spínola
  € 26,20
 • Jerez P.X. 'Exceptional Harvest' 2023 Ximénez-Spínola
  € 26,70
 • Jerez 'Old Harvest' Ximénez-Spínola
  € 28,40
 • Brandy Battonage 2018 Ximénez-Spínola
  € 62,40
 • Jerez P.X. 'Muy Viejo' Ximénez-Spínola
  € 62,95
 • Brandy Diez Mil Botellas Ximénez-Spínola
  € 90,40
 • Jerez Seco 2 Ximénez-Spínola
  € 94,95
 • Brandy Tres Mil Botellas Xíménez-Spínola
  € 190,40
 • Jerez Seco 1 Ximénez-Spínola
  € 260,40


Altijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop!*korting geldt niet op lopende acties