1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1991
 3. Oppervlakte: 26 hectare
 4. Productie: 150.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Arturo en Kike de Miquel Blanco
 6. Landbouw: Biologisch in conversie

Artuke

Artuke is een echt familiebedrijf in Baños de Ebro. De broers Arturo en Kike de Miquel namen in respectievelijk 2003 en 2010 de dagelijkse zorg over van hun ouders. 

 

Biologische wijngaarden

De familie bezit 26 hectare verdeeld over 32 percelen tussen hun dorp Baños de Ebro en het dorpje Abalos. Deze gaarden zijn van aanzienlijke leeftijd. Maar wat er vooral toe doet, is dat ze op de beste locaties in Rioja Alavesa liggen. De wijngaarden worden biologisch bewerkt. De hoogte varieert tussen de 450 en 700 meter. Dat resulteert in wijnen met een verfijnde zuurgraad. En die zuurgraad draagt bij aan de sappige verteerbaarheid van iedere slok.

 

Rioja 'n Roll

Arturo en Kike zijn erg zuinig op de traditionele waarden van de bodega maar weten precies wat ze (en wij!) lekker vinden. In de kelder werken ze namelijk anders dan vorige generaties. De kleine barriques van 225 liter zijn langzaam maar zeker vervangen door barriques van 500 en 600 liter. De broers houden van moderne maar elegante, fruitgedreven wijnen met subtiel gedoseerd hout. Ze horen bij een groepje van tien jonge, getalenteerde wijnmakers dat zich 'Rioja 'n Roll' noemt. Jonge honden, die het graag anders doen dat de gevestigde orde aldaar. En laat dat nou net - niet alleen - bij ons in de smaak vallen.

 

Twee favoriete wijnen

De voor ons belangrijkste wijnen zijn de Maceración Carbónica, afkomstig van de percelen rondom het dorp Baños de Ebro. Deze ‘basiswijn’ - die de simpelere vinificatiewijze als naam draagt - is er een die uitblinkt in z’n soort. Finca de los Locos (het landgoed van de gekken) is vernoemd naar grootvader die zich bij de aanschaf niets aantrok van de enorm arme ondergrond, die naar mening van velen onmogelijk te bewerken zou zijn. Deze ‘gek’ bleek een zeer juiste beslissing genomen te hebben want deze aardse wijn is waanzinnig lekker.

 

Internationale waardering is hoog

Daar waar zowel Maceración Carbónica als Finca de los Locos eigenheid hebben, heeft ook Pies Negros een grappig kenmerk: de helft van de geoogste opbrengst wordt nog geperst met blote voet. Of het nu de perfecte ligging is, de toewijding van de twee broers of de signatuur, de wijnen worden in ieder geval door de critici opgemerkt. Niet alleen Parker is zeer enthousiast. Ook Tim Atkin is fan. Hij benoemde Arturo al in 2017 tot 'Young Winemaker of the Year', samen met 'First Growth'. En in 2019 is La Condenada 2016 volgens hem de 'beste rode wijn' uit de Rioja met 98 punten. Deze jonge gasten gaan het ver schoppen.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Artuke

 • Rioja Maceración Carbónica 2019 Artuke
  € 10,95
 • Rioja 'Pies Negros' 2018 Artuke
  € 16,75
 • Rioja 'Finca de los Locos' 2018 Artuke
  € 26,25
 • Rioja 'Paso Las Mañas' 2018 Artuke
  € 31,45
 • Rioja 'La Condenada' 2016 Artuke
  € 58,95