1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1971
 3. Oppervlakte: 35 hectare
 4. Productie: 140.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Christoph Neumeister
 6. Landbouw: Biologisch

Neumeister

Het wijnbouwgebied Südost Steiermark ligt in een overgangsgebied tussen het droge hete Hongaarse landklimaat en het vochtig warme Middellandse Zee klimaat. Het is een prachtig heuvelachtig gebied. De bodem is deels van vulkanische oorsprong en deels kalkmergel en leem. Hier worden vooral witte druivensoorten aangeplant. De belangrijkste zijn: morillon (Steierische naam voor chardonnay), weissburgunder, sauvignon blanc, traminer en welschriesling.

 

Kwaliteitspioniers

Het wijngoed Neumeister behoort tot de kwaliteitspioniers uit dit gebied en wordt geleid door de broers Christoph en Matthias Neumeister. Het dorpje Straden ligt direct tegen de Slovenische grens, op 373 meter hoogte. Ze hebben 35 hectare wijngaard, die ze ’naturnah’ bewerken.

Neumeister maakt drie typen wijnen. Onder de naam Steierische Klassik brengen Christoph en Matthias frisse, fruitige wijnen op de markt, die grotendeels op staal gelagerd zijn. Daarnaast is er ook de fantastische range wijnen van specifieke wijngaarden die als Erste Lage of Grosse Lage, zoals Klausen en Moarfeitl. De Erste Lage wijnen rijpen voornamelijk in foeders en de Grosse Lagen ook gedeeltelijk op barriques.

 

Vinificatie met zwaartekracht

De kelders zijn tegen een heuvel aangebouwd en geïntegreerd in het landschap. Bij de opeenvolgende stappen in de vinificatie maken de broers gebruik van de zwaartekracht en hoeft de wijn niet mechanisch gepompt te worden. Naast een wijngoed heeft de familie ook een toprestaurant genaamd Saziani Stuben. Een bezoekje waard.

 

naar de volgende producent

Wijnen van Neumeister

 • Groenblad
  Südoststeiermark Sauvignon Blanc 'Klassik' 2014 Neumeister
  € 18,95
 • Bekroond
  " 92 punten van Falstaff "
  Südoststeiermark Sauvignon Blanc 'Klassik' 2016 Neumeister
  € 20,95