1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 2001
  3. Oppervlakte: 3 hectare
  4. Productie: 10.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Carlo Ferrini
  6. Landbouw: Biologisch in conversie

Podere Giodo

Carlo Ferrini staat in Toscane (en ver daarbuiten) bekend als een grootse wijnmaker en werkt voor prestigieuze namen als Barone Ricasoli, Fonterutoli, Brancaia and Talenti. Zijn privé-wijngaarden, waar hij zijn eigen wijn maakt onder de naam Podere Giodo, zijn een stuk minder bekend. Deze bescheiden opstelling is niet per ongeluk; Carlo wil niet concurreren met zijn cliënten. Daarmee zou zijn Brunello wel eens het best bewaarde geheim van Montalcino kunnen zijn. 
 
Een Toscaanse kwaliteitsrenaissance
Carlo Ferrini, de zoon van een buschauffeur, begon zijn carrière in 1979 als consultant voor het Chianti Classico consortium. Twaalf jaar later besloot hij onder eigen naam te gaan werken. Hij hielp zijn cliënten te moderniseren, betere sangiovese-klonen te gebruiken en werd zo een van de sleutelfiguren in de kwaliteitsrenaissance van Toscaanse wijnen.
 
De ontdekking van Podere Giodo 
In 2001 liep Carlo tegen een paar hectare land aan met voornamelijk eikenbomen en granen. Desondanks zag hij de potentie van de mineraalrijke hellingen: “Ik dacht, dit moeten de mooiste wijngaarden van Montalcino zijn”, aldus Carlo. Het was de plek waar hij zijn droom zou gaan waarmaken. Hij plantte 3 hectare sangiovese van klonen die hij in de jaren ’90 had geselecteerd op lage opbrengst en hoge kwaliteit. Ook bedacht hij een naam om de etiketten te sieren; de voornamen van zijn ouders (Giovanna en Donatello) werden samengevoegd tot Giodo. 
 
Groen oogsten, meer aandacht
Podere Giodo werkt als volgt: in augustus worden 40% van de jonge, onrijpe druiventrosjes afgeknipt, zodat de overige 60% meer aandacht en voedingsstoffen krijgen. In september wordt de eerste selectie van de beste druiven geoogst voor de Brunello di Montalcino, een week later worden de overige druiven geoogst voor de IGT Toscana Rosso. In slechte jaren wordt de Brunello niet gemaakt. Podere Giodo werkt overigens volledig biologisch. Nu nog in conversie, maar de verwachting is dat de wijnen in 2018 ook gecertificeerd zijn.
 
Onder de radar
De vinificatie is zachtaardig, net als Carlo zelf; een korte maceratie, fermentatie met wilde gisten en de wijn wordt niet overgepompt. Carlo: “Ik hou niet van extractie. Ik wil elegantie, elegantie en elegantie”. De wijnen worden nu nog gemaakt in de kelders van een van zijn cliënten (kunstenaar Sandro Chia, eigenaar van Castello Romitorio), want het huis naast de wijngaarden van Podere Giodo heeft nog geen elektriciteit of water. Een stenen ruïne, waar wel al gestart is met een grote verbouwing. In 2019 kan Carlo Ferrini hier zijn kunsten gaan beoefenen. Onder de radar, voor zover dat tegen die tijd nog mogelijk is: jaargang 2010 van zijn Brunello kreeg met 100 punten een perfecte score van James Suckling. 

 

Naar de volgende producent