1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1995
  3. Oppervlakte: 34 hectare
  4. Productie: 135.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Giacomo Marrone
  6. Landbouw: Duurzaam

Planeta Dorilli

Met een voorgeschiedenis in wijn van zeventien generaties is in 1995 het revolutionaire Siciliaanse familiebedrijf Planeta opgericht. Alessio, Francesca en Santi Planeta zijn verantwoordelijk voor de nieuwe Siciliaanse wijnbouw, dat op zes plaatsen op het eiland gevestigd is. Deze zes estates hebben allen een eigen ontwikkeling en daarop toegepaste behandeling. Niet zonder succes blijkt, want in 1998 zijn ze door de Gambero Rosso uitgeroepen tot het beste wijnbedrijf in het land van het jaar.

 

Geboren liefde voor inheemse variëteiten

In eerste instantie was Planeta puur gericht op de toen zeer modieuze internationale druivenrassen. De laatste jaren zien we echter een verschuiving naar inheemse rassen als nero d’avola, frappato, grecanico, moscato en fiano. De wijngaarden liggen verspreid over zes locaties: La Baronia in Capo Milazzo, Feudo di Mezzo op de Etna, Dispensa in Menfi, Buonvini in Noto, Ulmo in Sambuca di Sicilia en de hieronder beschreven Dorilli in Victoria.

 

Een interessante wijnkelder

De estate Dorilli, vernoemd naar het Cerasuolo di Vittoria gebied, ligt aan de rivier de Dorilli. Dit gebied herbergt een rijke geschiedenis en architecturale hoogstandjes. Zo ook in het dorpje Torre Nuova waar Planeta een oud 20e eeuw landhuis is omgetoverd tot een wijnkelder voor de druiven nero d’avola en frappato. De van de 34 hectare afkomstige druiven ondergaan het proces in zowel ouderwetse – met RVS gecoate – cementen vaten als in louter strak RVS. Rijping geschiedt in houten 500 liter vaten. En dat betekent elegantie en verteerbaarheid.

 

DOCG als primeur

De toewijding en kunde zijn beloond. Als eerste en enige van heel Sicilië dragen de Cerasuolo di Vittoria wijnen de DOCG classificatie. Een primeur van al acht jaar, de classificatie is sinds 2006 een feit.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Planeta Dorilli

  • Groenblad
    Cerasuolo di Vittoria 'Dorilli' 2015 Planeta
    € 19,60