1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1995
  3. Oppervlakte: 93 hectare
  4. Productie: 1.826.000 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Vito Gambino
  6. Landbouw: Duurzaam

Planeta Ulmo

Met een voorgeschiedenis in wijn van zeventien generaties is in 1995 het revolutionaire Siciliaanse familiebedrijf Planeta opgericht. Alessio, Francesca en Santi Planeta zijn verantwoordelijk voor de nieuwe Siciliaanse wijnbouw, dat op zes plaatsen op het eiland gevestigd is. Deze zes estates hebben allen een eigen ontwikkeling en daarop toegepaste behandeling. Niet zonder succes blijkt, want in 1998 zijn ze door de Gambero Rosso uitgeroepen tot het beste wijnbedrijf in het land van het jaar.

 

Geboren liefde voor inheemse variëteiten

In eerste instantie was Planeta puur gericht op de toen zeer modieuze internationale druivenrassen. De laatste jaren zien we echter een verschuiving naar inheemse rassen als nero d’avola, frappato, grecanico, moscato en fiano. De wijngaarden liggen verspreid over zes locaties: La Baronia in Capo Milazzo, Feudo di Mezzo op de Etna, Dispensa in Menfi, Buonvini in Noto, Dorilli in Victoria en de hieronder beschreven Ulmo in Sambuca di Sicilia.

 

Aan de oevers van het Arancio meer

Ulmo ligt aan de oevers van het Arancio meer in het Arabische dorpje Sambuca. Het is het eerste estate dat door de Planeta’s is aangekocht. De kelder, die ruim 700 barriques herbergt, is slechts een aantal meter van het tot de familie behorende zestiende-eeuwse landhuis ‘Baglio’ gebouwd en is omringd door 51 hectare aan wijngaarden.

 

Een tour door de Siciliaanse wijngeschiedenis

Dit estate biedt een warm welkom voor iedere – in Siciliaanse wijn geïnteresseerde – eilandbezoeker. Met een beetje geluk val je met je neus in de boter en staan de chardonnay, Alastro, Plumbago, merlot en syrah wijnen, afkomstig van de omliggende gaarden, op de proeftafel. Het mes snijdt aan twee kanten, want de familie promoot met trots het gebied en opende het openlucht museum Iter Vitis, dat de Siciliaanse wijngeschiedenis door excursies in de gaarden beschrijft.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Planeta Ulmo

  • Groenblad
    Sicilia 'Alastro' 2017 Planeta
    € 13,95