1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1995
 3. Oppervlakte: 158 hectare
 4. Productie: 1.826.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Vito Gambino
 6. Landbouw: Duurzaam

Planeta Dispensa

Met een voorgeschiedenis in wijn van zeventien generaties is in 1995 het revolutionaire Siciliaanse familiebedrijf Planeta opgericht. Alessio, Francesca en Santi Planeta zijn verantwoordelijk voor de nieuwe Siciliaanse wijnbouw, dat op zes plaatsen op het eiland gevestigd is. Deze zes estates hebben allen een eigen ontwikkeling en daarop toegepaste behandeling. Niet zonder succes blijkt, want in 1998 zijn ze door de Gambero Rosso uitgeroepen tot het beste wijnbedrijf in het land van het jaar.

 

Geboren liefde voor inheemse variëteiten

In eerste instantie was Planeta puur gericht op de toen zeer modieuze internationale druivenrassen. De laatste jaren zien we echter een verschuiving naar inheemse rassen als nero d’avola, frappato, grecanico, moscato en fiano. De wijngaarden liggen verspreid over zes locaties: La Baronia in Capo Milazzo, Feudo di Mezzo op de Etna, Buonvini in Noto, Ulmo in Sambuca di Sicilia, Dorilli in Victoria en de hieronder beschreven Dispensa in Menfi.

 

Er was eens...

La Dispensa is het huis en het hart van de familie en haar bedrijf. Hier is het in 1995 allemaal begonnen. De bodem moet hier vruchtbaar zijn want hier zijn grootse plannen gesmeed en werkelijkheid geworden.

 

Geschiedenis en toepassing

Dispensa is groots en indrukwekkend. De 158 hectare is de voedingsbodem voor onder andere – de favoriet voor velen – Cometa, die het karakter van zijn afkomst juist weet te weerspiegelen. Om al die hectare een goede bestemming te geven, moet er wel wat kennis in huis zijn. En jawel, het landgoed heeft zijn eigen bibliotheek, rijk aan wijnbijbels en zelfs stukken uit de achttiende eeuw. Het gaat hier dus om gedegen kennis!

 

Het familiekapitaal

Een kleine kelder stelt alle vintages en labels tentoon die ooit door de familie zijn geproduceerd. Naast eigen ‘oogst’ ligt hier een prachtselectie grootse wereldwijnen, veilig achter slot en grendel. Dat de familie hier wel eens samenkomt voor ‘overleg’ begrijpen wij wel.

 

De twee werkpaardjes

Temidden van dit alles bevinden zich ook de dienstdoende twee kelders die zijn ingericht om de 158 hectare aan druiven te verwerken. De ‘kleinere’ kelder – met een capaciteit om 900 barriques te herbergen – is er voor de productie van rode wijn. De grootste van de twee is uitgerust met moderne technieken die het verwezenlijken om absolute witte topwijnen te produceren.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Planeta Dispensa

 • Groenblad
  Menfi 'Cometa' 2017 Planeta
  € 28,50
 • Vijfl
  Olio Mazara DOP 2018 5L Planeta
  € 101,75