1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1995
  3. Oppervlakte: 8 hectare
  4. Productie: 19.800 flessen per jaar
  5. Oenoloog: Patricia Tòth
  6. Landbouw: Duurzaam

Planeta La Baronia

Met een voorgeschiedenis in wijn van zeventien generaties is in 1995 het revolutionaire Siciliaanse familiebedrijf Planeta opgericht. Alessio, Francesca en Santi Planeta zijn verantwoordelijk voor de nieuwe Siciliaanse wijnbouw, dat op zes plaatsen op het eiland gevestigd is. Deze zes estates hebben allen een eigen ontwikkeling en daarop toegepaste behandeling. Niet zonder succes blijkt, want in 1998 zijn ze door de Gambero Rosso uitgeroepen tot het beste wijnbedrijf in het land van het jaar.

 

Geboren liefde voor inheemse variëteiten

In eerste instantie was Planeta puur gericht op de toen zeer modieuze internationale druivenrassen. De laatste jaren zien we echter een verschuiving naar inheemse rassen als nero d’avola, frappato, grecanico, moscato en fiano. De wijngaarden liggen verspreid over zes locaties: Dispensa in Menfi, Feudo di Mezzo op de Etna, Buonvini in Noto, Ulmo in Sambuca di Sicilia, Dorilli in Victoria en de hieronder beschreven La Baronia in Capo Milazzo.

 

Duurzame wijnbouw
Van de zes Planeta estates omvat La Baronia met 8 hectare de kleinste oppervlakte aan wijngaarden. Planeta heeft zich vanaf de start ingezet voor de restauratie van dit landgoed en het herstel van de biodiversiteit. Waar eerst alleen kreupelhout lag staan nu gezonde groene wijngaarden, doorkruist met smalle voetpaden. La Baronia, gelegen op de Noordoostelijke punt van Sicilië, staat inmiddels symbool voor Planeta’s missie om zich in te zetten voor duurzame wijnbouw.

 

Mamertino: een lange geschiedenis
La Baronia is opgericht met het doel om de productie van Mamertino, een van de oudste wijnen van het eiland, in ere te herstellen. Deze wijn is gemaakt van 60% Nero d’Avola en 40% Nocera en gaat terug tot 289 voor Christus. Julius Ceasar vond deze wijn zo goed dat hij dit noemde in ‘De Bello Gallico’. Plinius plaatste deze wijn op de vierde plaats in zijn beroemde classificatie van 195 wijnen. Jaargang 2015 is het eerste jaar van productie en wordt in 2017 vrijgegeven. In 2014 is echter al - bij wijze van experiment - de wijn ‘Nocera’ geproduceerd, ook met 60% Nero d’Avola en 40% Nocera. 


 

Naar de volgende producent

Wijnen van Planeta La Baronia

  • Groenblad
    Mamertino 2016 Planeta
    € 20,50