1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1995
 3. Oppervlakte: 30 hectare
 4. Productie: 220.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Severino Garofano
 6. Landbouw: Duurzaam

Severino Garofano

Na jarenlang ervaring opgedaan te hebben als wijnconsultant in Puglia besloot Severino Garofano in 1995 zijn eigen wijnhuis op te richten. Op het landgoed 'Li Monaci' kocht hij een oude masseria: een gebouw dat al sinds 1945 in gebruik was voor wijnproductie en waar al wijngaarden en kelders aanwezig waren. Hij transformeerde dit tot een wijnhuis waar moderne apparatuur in dienst staat van traditie. Het landgoed van grenst aan Copertino, gelegen in het zuiden van het warme Puglia. Het uiterste puntje van 'de hak van de laars'.

 

De familie Garofano

Severino had een typisch Italiaanse reden om zijn eigen wijnhuis te beginnen: zijn familie. Hij wilde samen met zijn zoon en dochter bouwen aan een nalatenschap om trots op te zijn. Severino heeft nog steeds de volledige controle over de vinificatie van de wijnen, maar de dagelijkse leiding heeft hij overgedragen aan dochter Renata en zoon Stefano. Ze werken volgens de filosofie van hun vader, met een grote kennis van de wijntradities van Salento en de druifsoort negroamaro die hier al eeuwenlang de dienst uitmaakt.

 

Negroamaro

De wijnen van Severino Garafano zijn gemaakt van 100% negroamaro, maar hebben elk een compleet eigen karakter. De overeenkomst zit hem vooral in het feit dat Severino nooit overgestapt is naar de moderne, zondoorstoofde benadering van negroamaro die je tegenwoordig veel ziet in deze regio. Zijn negroamaro is karakteristiek en traditioneel, relatief licht van kleur, en duidelijk gemaakt door iemand die een diepe connectie heeft met de wijngeschiedenis van Salento.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Severino Garofano

 • Bekroond
  Copertino 'Eloquenzia' 2015 Azienda Monaci
  € 11,25
 • Bekroond
  Salento Rosato 'Girofle' 2018 Azienda Monaci
  € 11,50
 • Eenvijfl
  Copertino 'Eloquenzia' 2013 Azienda Monaci
  € 23,26
 • Eenvijfl
  Copertino 'Eloquenzia' 2015 Azienda Monaci
  € 24,95
 • Groenblad
  Salento 'Le Braci' 2006 Azienda Monaci
  € 49,95