1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1974
 3. Oppervlakte: 15 hectare
 4. Productie: 28.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Sébastien Brunet
 6. Landbouw: Biologisch

Sébastien Brunet

De wijngaarden van het voormalig Domaine de la Roche Fleurie strekken zich uit in de vallei van de Brenne, een kleine zijrivier die loodrecht op de Loire loopt. Hier staan de wijnstokken op zowel de eerste heuvel als het plateau erachter. De meest noordelijke percelen liggen in het dorp Reugny en volgen de Brenne naar beneden door Chançay, waar de - prachtige - kelder uit tufsteen is gemaakt.

 

Op jonge leeftijd

Sébastien Brunet, geboren en opgevoed in Vouvray, is een man weinig woorden. Hij kent het gebied, de mensen en z'n grond als geen ander. Na zijn studie wijnbouwkunde in Amboise startte hij bij zijn vader Michel, die in 1974 de drie hectare van zijn vader overnam en tot 15 hectare uitbreidde. Na het vroegtijdig overlijden van Michel in 2006 nam Sébastien Roche Fleurie over. Sindsdien wordt hij geassocieerd met een nieuwe generatie Vouvray wijnmakers. Die produceert wijn in een drogere stijl, met meer natuurlijke methoden. Die generatie zorgt voor een veel betere reputatie van het gebied en de Chenin Blanc-producten. 

 

Persen is prominent

Sébastien gaf het domein zijn eigen naam en zette de 15 hectares van zijn vader bijna direct om naar biologische wijnbouw. Alles wordt met de hand geoogst, in 15 kg kisten, het hele proces bevat zo min mogelijk interventie. Volgens Sébastien is de belangrijkste plek tijdens de oogst is niet in de buurt van de wijnstokken, maar naast de pers. Daar waar de kwaliteit van de wijnoogst wordt gewonnen of verloren; door de mate van druk en de lengte van de extractie. "Ik hanteer langzame, zachte extractie in een pneumatische pers, waarbij elke lading in 4 tot 30 uur de beste kwaliteit sap kan leveren. Langzaam dus en zonder enzymen. Na 36 uur mogen de wijnen hun fermentatie beginnen met alleen inheemse gisten." Zoals bij alle klassieke Vouvray is dat zonder malolactische fermentatie. De opbrengsten houdt hij laag, gemiddeld zo'n 40 hectoliter per hectare.

 

Stille wateren, diepe gronden

Het is fantastisch om te zien dat zo'n rustige en introverte man als Sébastien zulke ongelooflijk expressieve wijnen maakt. Die zijn allesonthullend, zowel over hem als zijn wijnbouwfilosofie. Wij beloven u een zeer prettige kennismaking.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Sébastien Brunet

 • Groenblad
  Vouvray 'Arpent' 2018 Domaine Sébastien Brunet
  € 16,75
 • Bekroond
  " Maar liefst een 9- in De Wijngids 2020 waarvoor drie MW's blind proefden "
  Vouvray 'Renaissance' 2016 Domaine Sébastien Brunet
  € 20,95
 • Groenblad
  " Veel elegantie en finesse door de mooie balans tussen fruit, hout en mineralen "
  Vouvray 'Les Pentes de la Folie' 2016 Dom. Sébastien Brunet
  € 28,50
 • Eenvijfl
  Vouvray 'Renaissance' 2017 Domaine Sébastien Brunet
  € 44,95