Home
✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
  1. Type: Familiebedrijf
  2. Sinds: 1977
  3. Oppervlakte: 4 hectare
  4. Productie: xx flessen per jaar
  5. Oenoloog: Jean-Claude Chanudet
  6. Landbouw: Biologisch

Domaine J. Chamonard

Joseph Chamonard was een van de eersten in Morgon die de ideeën van Jules Chauvet overnam en in stilte een aantal grootse Beaujolais maakte op zijn kleine landgoed. Zijn dochter Geneviève en haar man Jean-Claude Chanudet namen het landgoed in 1990 over en zijn doorgegaan met het maken van kleine hoeveelheden prachtige Morgon en Fleurie. Domaine J. Chamonard is een zeer traditioneel wijnbedrijf uit een van de bekendste appellaties van de Beaujolais. Deze streek staat bekend om haar bodem die ook wel ‘sol pourri’ wordt genoemd, een combinatie van graniet en vulkanisch gesteente.


Biologisch maar niet gecertificeerd

Jean-Claude is een oude vriend van de in 2010 overleden Marcel Lapierre, die rond 1985 de eerste was die de ideeën van Chauvet in praktijk bracht. Zij deelden de visie dat een wijn die zo natuurlijk mogelijk moet zijn. Chanudet: “Ik schuw de biologique certificering, ik heb niks met die regeltjes. Wel werk ik in de wijngaard volgens de biologische richtlijnen. Ook in mijn kelder zijn de interventies minimalistisch, met slechts een klein beetje sulfiet voor het bottelen.”

 

Rijke wijnen met goede zuurgraad en balans

Het domein heeft ongeveer vier hectare wijnstokken aangeplant met gamay –zo’n 10.000 wijnstokken per hectare - van gemiddeld meer dan 60 jaar oud, voornamelijk in de percelen van les Martillets, Chenes, Corcelette en La Madone. De oogst is altijd laat voor maximale rijpheid. Chanudet's wijnbereiding is vergelijkbaar met anderen in Morgon, met een lage temperatuur en een combinatie van maceration carbonique en conventionele gisting met inheemse gisten, gevolgd door acht tot twaalf maanden in foeders. Hoewel de wijnen van de Chanudets altijd vrij rijk en vol zijn, is er een goede zuurgraad en balans. Zelfs in een warm jaar als 2009.

 

Een échte vigneron, met een hart en een ziel

Op dit domaine worden wijnen gemaakt die in hun jeugd worden gekenmerkt door ingetogen kracht en met de jaren tot volle bloei komen. Bijzonder lekkere wijn moeten we bekennen. Gemaakt door mensen die geboren en getogen zijn in Beaujolais, en sinds de jaren 90 al heel eigenwijs wijn maken. Joseph was de grondlegger maar ook Jean-Claude, vigneron in hart en ziel, heeft altijd gevinifieerd zonder zwavel. Tot 2009. Sindsdien voegt hij een heel klein beetje sulfiet toe. Zodat wij er ook van kunnen genieten. En dát doen we!

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Domaine J. Chamonard

  • Morgon 'Le Clos de Lys' 2009 Domaine J. Chamonard
    € 39,65


Altijd op de hoogte van onze proeverijen, acties en nieuwste aanwinsten? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een eenmalige kortingscode voor 10% korting* op uw aankoop!*korting geldt niet op lopende acties