1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2010
 3. Oppervlakte: 8 hectare
 4. Productie: 28.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Alain Chabanon
 6. Landbouw: Biodynamisch gecertificeerd

Domaine du Joncas

Wij waarderen het lef van Pascal Dallier. De autodealer met vier showrooms in Nancy verkocht zijn bedrijf – met 120 medewerkers en een luttele omzet van 40 miljoen euro per jaar - in 2011 om zijn droom te volgen. Hij kocht een wijngaard in Montpeyroux in Languedoc, volgde cursussen op het gebied van de biodynamica en besloot samen te werken met Alain Chabanon, een van de beste wijnboeren in het gebied, om deze carrièreswitch een goede start te geven.

 

Acht hectare, drie wijngaarden

Pascal heeft van het inmiddels acht hectare en drie wijngaarden grote Domaine du Joncas een wijnbedrijf gemaakt met visie. Doordat hij in het begin een deel organisch bewerkte terwijl hij andere delen biodynamisch aanpakte, leerde hij het verschil in eindresultaat. En zo besloot hij om volledig biodynamisch te gaan werken. Hij hecht veel belang aan zijn wijngaarden - het belangrijkste is het produceren van syrah en grenache. Naast rode rassen heeft Pascal ook grenache gris en ook een aantal riesling-wijnstokken. Hij komt nu eenmaal uit Lorraine en wilde zo z'n geboortegrond 'meenemen'. 

 

100% biodynamisch

Waarom we voor deze producent hebben gekozen? We houden van dit domein, het is de 100% authentieke aanpak, van wijngaarden tot in de wijnkelders. De wijnen zijn zowel biologisch als biodynamisch. De opbrengsten zijn dan ook lager dan wat je elders ziet - soms zo laag als 15 hectoliter per hectare. Pascal gebruikt geen zwavel tijdens de gehele vinificatie en rijping, alleen een kleine dosis voor het bottelen. Toen we hem vroegen waarom hij toch dat beetje zwavel op het eind toevoegt - want zonder zouden zijn wijnen natuurwijnen kunnen zijn - was zijn antwoord: "Ik heb een hoop natuurwijnen geproefd maar mijn gootsteen nog meer." Het resultaat van zijn aanpak zijn loepzuivere wijnen; ze zijn evenwichtig en tonen geweldige concentratie, volwassenheid en complexiteit. Er is ook iets uniek in elke cuvée, en dat maakt ze nog meer authentiek.

 

Wild en vrij magisch

Een van zijn wijngaarden kijkt uit op het dorp op de weg naar Arboras. Het is een mooie plek, wild en vrij magisch. Een elektrische hek houdt de wilde zwijnen buiten. En die wilde, magische sfeer is ook tekenend voor zijn aanpak. De passie van Pascal proef je in zijn wijnen. Wat hij heeft bereikt in zes jaar tijd is prachtig. Pascal staat nu bekend als een van de rising stars van de regio. Zijn wijnen bevinden zich ook regelmatig in de Top 100 wijnen van Languedoc, en dat verbaast ons niks. Wij beloven u een heerlijk glas wijn. Welke van de vijf u ook kiest.

 

Naar de volgende producent

Wijnen van Domaine du Joncas

 • " Lichte, frisse, fruitige en levendige wijn met knisperend rood fruit en muntblad "
  Languedoc Montpeyroux 'Jòia' 2015 Domaine du Joncas
  € 17,50
 • " In De Grote Hamersma 2018: Opmerkelijk vief en mineraal. Rokerig. Koele peer. Openingetje richting tropen. Limoen begeleidt de frisse wind tot slot "
  Vin de Pays du Mont Baudille 'Alba' 2016 Domaine du Joncas
  € 25,50
 • Vin de Pays du Mont Baudille 'Canta' 2016 Domaine du Joncas
  € 27,50
 • Terrasses du Larzac 'Òbra' 2015 Domaine du Joncas
  € 34,50