1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: xx
 3. Oppervlakte: 8 hectare
 4. Productie: 80.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Michael Teschke
 6. Landbouw: Biologisch ongecertificeerd

Teschke

De familie Teschke is afkomstig uit Oost-Pruisen en werd daar, als gevolg van een communistische zuivering, verdreven. Na hun verwijdering uit het voormalige Oost-Duitsland kwam zij terecht in Rheinland-Pfalz, waar zij in Rheinhessen een klein landbouwbedrijf opstartte. Aanvankelijk was dit een landbouwmixbedrijf met veeteelt, akkerbouw en wijnbouw. De huidige eigenaar Michael Teschke, de derde generatie, nam na de dood van zijn vader in 1998 het familiebedrijf over. Er was toen al geen sprake meer van akkerbouw en veeteelt, men concentreerde zich geheel op de wijnbouw.

 

Wijngoed

Op het plateau van de Laurenziberg, nabij Gau-Algesheim, in de noordelijke punt van Rheinhessen, niet ver van de wijnregio’s Nahe en Rheingau, bevindt zich zeven hectare wijngaarden. De bodem ervan bestaat veelal uit: kalk, kalksteen, mergel, klei en leem. De voornaamste aangeplante druivenrassen zijn: Silvaner (30%), Riesling (20%), Spät, Grau, en Weissburgunder (20%). Daarbij is er ook: Portugieser, Frühburgunder, Blaufränkisch en Ortega aangeplant. De wijngaarden worden bewerkt volgens ecologische richtlijnen en al het oogstgoed wordt, regelmatig in verschillende plukgangen, selectief met de hand geplukt. De vergisting van het geperste druivensap gebeurt zowel spontaan als met behulp van toegevoegde gist. De wijnbereiding zelf, afhankelijk van het oogstgoed, passeert zowel in roestvrijstaal als in houten fusten. Teschke legt grote nadruk op wijnen van vergeten kwaliteitsdruivenrassen zoals Sylvaner (hier bewust met y geschreven en niet met een i) en ondergewaardeerde Portugieser.

 

Rebelse silvaner verbeteraar

De in 1968 geboren wijnboer, dichter en filosoof Michael Teschke is één van de nieuwe vedettes van de Duitse wijnbouw. Hij is eigenzinnige persoonlijkheid, getooid met een karakteristieke paardenstaart, die gezegend is met een (h)eerlijke recht door zee mentaliteit. Door zo te zijn spreekt hij in het ietwat conservatieve Duitsland een geheel nieuwe generatie, veelal jongere, wijndrinkers aan. De rebelse Teschke is echter bovenal de wereldwijde boodschapper van de vergeten silvanerdruif. Hij is van mening dat deze net zo bijzonder is als riesling en zodoende brengt hij er jaarlijks een groot aantal Silvaner op de markt die geweldig passen in de gastronomie. Aan die spannende exemplaren ontdekt men dat silvaner niets anders is dan de grüner veltliner van Duitsland


naar de volgende producent

Wijnen van Teschke

 • Rheinhessen Blauer Sylvaner 2016 Teschke
  € 12,75
 • Rheinhessen Sylvaner 'Vom Mühlweg' 2013 Teschke
  € 27,50