1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1112
 3. Oppervlakte: 135 hectare
 4. Productie: 900.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Martin Kölble en Maxence Lecat
 6. Landbouw: Conventioneel

Markgraf von Baden

Het omvangrijke bezit van de adellijke familie Max Markgraf von Baden beslaat 145 hectare, waarvan 110 hectare wijngaard. Het wijngaardbezit is verdeeld in drie verschillende wijngoederen. Het Schloss Salem aan de Bodensee, het Schloss Rheinburg in Hochrhein en de statige hoofdzetel Schloss Staufenberg te Durbach, in de Ortenau. Het imposante Schloss Staufenberg is gelegen op de top van de Schlossberg, op een hoogte van 370 meter boven zeeniveau. De wijngaarden bevinden hier vooral op de hoger gelegen, meest steile, percelen van de berg en hebben een voornamelijk een zuidwestelijke of zuidoostelijke expositie.

Het bovenste perceel van de Schlossberg wijngaard droeg vroeger de naam Klingelberg. Hier werd in 1872, door Markgraf Carl Friedrich von Baden, de eerste Riesling van Baden in monocultuur aangeplant. Hierdoor kreeg de Riesling hier de naam Klingelberger, welke naam tot vandaag de dag wettelijk beschermd is voor Rieslings uit de Ortenau.    

 

Biologische wijnbouw

Op het wijngoed wordt zoveel mogelijk groen gewerkt. De wijngaard Klingelberg verwacht over ongeveer twee jaar officieel gecertificeerd te zijn voor biologische wijnbouw. De rest van het wijngoed word naturnah bewerkt. De pluk van de druiven vindt uitsluitend handmatig plaats om zo een zo streng mogelijke selectie van het oogstgoed te maken.

 

Baden 

De zuid-Duitse wijnregio Baden is enorm uitgestrekt. Het loopt als een smalle strook vanaf de Zwitserse grens, nabij Basel, door tot aan Wertheim, waar de wijnregio Franken begint. Ook ligt er een stuk Baden aan de Bodensee, waar Mueller-Thurgau een regionale specialiteit is. De regio Baden kent negen wijndistricten waarvan de Kaiserstuhl en de Ortenau de kwalitatief belangrijkste zijn. In totaal beslaat Baden 2702 hectare wijnbouwgrond. 

 

Ortenau

De subregio Ortenau is aan de flanken van het Zwarte Woud gesitueerd en begint ten noorden van het beroemde kuuroord Baden-Baden en eindigt kort onder de schitterende Zuid-Duitse stad Offenburg. De bodem bestaat hier grotendeels uit graniet en porfierverweringsgesteente. Dit gesteente, van vulkanische oorsprong, is een ideale ondergrond voor de druivenrassen Riesling en Pinot Noir.

 

naar de volgende producent

Wijnen van Markgraf von Baden

 • Baden Spätburgunder Rosé 2016 Markgraf von Baden
  € 12,50
 • Zesl
  Baden Spätburgunder 'Schlossberg' 2015 Markgraf von Baden
  € 290,00