de grote hamersma 2016Onze wijnen waren tot een jaar geleden alleen beschikbaar voor de zakelijke markt, maar met onze online wijnwinkel hebben we de deuren ook geopend voor particuliere wijnliefhebbers. Ook voor Harold Hamersma, want hij keurt alleen wijnen die voor iedereen beschikbaar zijn. Onze eerste inzending was een pretpakket aan wijnen, in de hoop de kundige neus van Harold te behagen. Dat is gelukt: met maar liefst 20 wijnen staan we in De Grote Hamersma 2016. Daar trekken we vanavond een mooie fles voor open. Proost!

 

Onze bekroonde wijnen

Op deze pagina vindt u de lijst van onze wijnen in De Grote Hamersma 2016, met de bekende vermakelijke teksten van Harold zelf. Voor een winkeloverzicht van de flessen, klik hier

 

Jerez P.X. 'Exceptional Harvest' 2014 Ximénez-Spínola | 9,5
"Jerez. Sherry toch? Ja, maar deze dan weer niet. Heel bijzonder. Onversterkte wijn. Maar 12,5 procent alcohol. Afkomstig van unieke wijngaarden (pagos) met zeer kalkrijke, albarizabodems in Añina, Balbaina en Carrascal. Van stokoude stokken, dat spreekt. Voor minder doen we het niet. En dan die wijn. Het zoet van vijgen. Het zilte van zoute popcorn. Karamelijs, ook al met zout. Gedroogde abrikoos. Toch ook die Fino-, die Manzanilla-zweem, opdat we wel weten waar we uithangen. Zwart-wit, die ouderwetse, los gestort in een papieren puntzak. Het zoet-zoute van een dropstaaf. Potverdikkie. Wat moet je hier nu naast zetten om te eten? Of gewoon niks van aantrekken en die fles leegsnoepen?"

 


Etna Rosso 'Thalia' 2013 Tenuta di Aglaea | 9thalia
"Paolo Caciogorna. Goed bevriend met Marco de Grazia van Tenuta delle Terre Nere, de andere vulkaanbedwinger (zie ook daar). Welke is de beste? Het wedstrijdje armdrukken tussen twee gespierde Siciliaanse vuurspugers kan wat mij betreft beginnen. Zal onbetwist eindigen. Ofschoon de voorstanders van 'meer op fruit' waarschijnlijk voor deze zullen gaan."


Valle de la Orotava 'La Solana' 2012 Suertes del Marqués | 9
"Valle de la Orotava op Tenerife. Alwaar een jonge wijnmaker doende is die zich het lot heeft aangetrokken van de plaatselijke listán-negrodruif. Nee, sorry, had ik ook nog nooit van gehoord. Jonatan García wel en die nam in 2006 Suertes del Marqués over, een bedrijf dat tot die tijd zijn druiven verkocht in plaats van deze zelf tot wijn te maken. Zonde, meende García, die veel potentie zag in de gemiddeld honderd jaar oude wijnstokken. En die potentie heeft hij goed ingeschat. Fijnbesnaarde, rokerige, diepgaande, lichtvoetige, spirituele, intelligente en subtiele rode wijn van grote klasse. De moeite van de charter waard."


Bierzo 'Mengoba' Blanco 2013 Mengoba | 9
"Thrillseeker, Grégory Pérez. Wijngaarden - natuurlijk eerst schromelijk verwaarloosd - waar je alleen met een fourwheeldrive kunt komen. Reanimatie. Herstel. Alles handwerk. Dan ook nog eens het lef hebben om je hard bevochten druiven op eikenhout neer te leggen. Tien maanden op foeders. Daar kan niet iedere godello tegen. Dat blieft ook niet iedere Godello-drinker. En daarvoor is Pérez' Godello ook niet bedoeld. Is spannend, onalledaags kalkig wit. Flirt met Chenin Blanc. Knipoogt naar Finosherry. Waaiert van links naar rechts maar is in alles een slow wine. Zeer fraai."

 

Chianti Classico 2010 Castell'in Villa | 9
"Tv-format. Mengeling van Ik vertrek, Het roer om en Het mooiste meisje van de klas. Snufje filmscript erdoorheen: Een Huis in Toscane. Gaat-ie: prinses La Coralia Pignatelli delle Leoness (zo heet ze echt) kocht in 1968 met haar man een middeleeuws ding uit de 12e eeuw met - pak 'm beet - een kleine 300 hectare landbouwgrond. Achterstallig onderhoud, dat spreekt. Aan de slag. Lekker bezig. Man plotseling dood. Prinses niet bij de pakken neerzitten. Die van haar man gingen naar de plaatselijke kringloopwinkel. En zelf ging ze rustig verder. Komt het sprookjeselement: de prinses had gevoel voor wijn maken. Bekwaamde zich erin, deed en passant nog wat aan olijven (32 hectare) bed-and-breakfastje erbij plus een restaurant en a star was born. Met haar kuren natuurlijk. Haar wijn verkoopt ze bijvoorbeeld alleen aan mensen die ze mag. De importeur - prince charming zelf overigens - moet haar dus wel liggen. Komt mooi uit. Want is fabuleuze Chianti."


gaviChampagne Extra Brut 'Eloquence’ J.L.Vergnon | 9
"Gespreksstof te over. De mond vol van zijn Rosémotion. Qua Conversation van deze producent viel er ook veel te bespreken. En de woordenstroom stokt niet bij deze Eloquence. De Champagne-stroom zelf gelukkig ook niet. Kraakzuivere Blanc de Blancs. Fijn droog. Een kalkkraakje. Voorzichtig gistig. Een vers gebakken biscuitje. De zuren in balans. Letterbak-grapefruitbittertjes. Waar ging het gesprek ook alweer over? Ik ben het even kwijt."


Gavi del Comune di Gavi 'Minaia' 2014 Nicola Bergaglio | 9-
"Gavi di Gavi wordt wel omschreven als 'de Chablis van Italie'. Waar over andere Gavi’s nog weleens geklaagd wordt dat deze maar zelden echt niveau hebben, is deze ‘Minaia' een uitzondering. Gemaakt van handgeplukte druiven van gemiddeld dertig jaar oude stokken uit een mini-wijngaardje op 300 meter hoogte. Gekoesterd door vader en zoon Bergaglio die behoren tot de beste producenten van de streek. En die reputatie hebben zij niet in het minst te danken aan deze ‘Minaia'. Krijtstrak, spatzuiver, elegant, groene appeltjes, sappige citrus en een enorme lengte. Kan menig Chablis overigens een puntje aan zuigen."

 

Navarra 'El Terroir' 2010 Domaines Lupier | 9-
"Navarra. Veel rood. En vooral: altijd in de schaduw van Rioja. Maar waar daar de druiven duidelijk geduid werden, werd in deze streek tussen de Pyreneeën en Rioja de vrijbrief uitgereikt. Daarom: hoop non-descripte uitwisselbare Chardonnays en Cabernet Sauvignons. Die niets anders toevoegden aan de internationale wijnwereld dan hooguit competitieve prijskaartjes. Maar local hero garnacha werd nog weleens vergeten. En dat terwijl daar zulke mooie resultaten mee kunnen worden geboekt. Een van de beste - dé beste? - producenten is Domaines Lupier, dat zich meteen vanaf de debuutoogst in 2008 vol in de kijker, en drinker, speelde. Weldaad-Garnacha, groots, diep, gefundeerd en meeslepend."

 

Ribera del Duero Roble 2013 Pago de los Capellanes | 9-
"De grote naam in Ribera. Groot domein bovendien. 100 hectare. Verdeeld over 35 percelen. De beroemdste: El Nogal. El Picón. Wilt u pinnen? Ai, maximum bereikt. Dit is betaalbaarder, maar niet direct eenvoudiger. Zo kan Ribera del Duero - gut, wat wordt daar ook aangeknoeid - ook smaken. Stevig, soepel en van een onverwachte pittige frisheid. Zoet-bittere donkere kersen, flink wat zonnige specerij en een afdronk met veel houvast. Talmen, talmen en weer terugkomen. Heintje Davids-afdronk: kan geen afscheid nemen."


Rioja 'Finca de los Locos' 2012 Artuke | 9-
"Snipperen betekent hard werken. De broertje Arturo en Kiek Artuke runnen het familiebezit, verdeeld over 22 

hectaren en 35 verschillende wijngaarden. Mooi meegenomen, allemaal in het beste deel van Rioja, Alavesa. 

Deze is afkomstig van een perceel dat opa Artuke ooit aanschafte, en waardoor iedereen hem voor gek, loco, 

cantico

verklaarde. De grond was zo stug dat deze niet te bewerken was. Opa toonde het tegenovergestelde aan. En zijn kleinzoons houden de reputatie hoog. Robert Parker heeft ze al in de smiezen en looft hun wijnen zeer. Merkwaardig. Iedereen maar denken dat deze Amerikaanse wijnjournalist alleen van vloeibaar hout houdt. Maar klaarblijkelijk toch ook van op fruit, fijnheid en beschaving kapitaliserende Rioja."

 

Verdicchio 'Il Cantico' Riserva 2012 Andrea Felici | 9-
"Vier hectare tussen Verdicchio en Matelica. Opa vond het ooit slechts goed genoeg voor de coöperatie. Kleinzoon had er andere plannen mee. Papa boos. Neem een gewone baan, jongen. Vooruit pa, eerst dan maar sommelier worden. Bij het fameuze driesterrenrestaurant Pinchiorri in Florence. Toen maar eens lekker aan de slag bij Gordon 'Fuck you' Ramsay om wat eelt op de ziel te krijgen. En daarna het veld in. Om nu - voor de oogsten 2013 en 2014 - van Gambero Rosso de felbegeerde Tre Bicchieri, drie bekertjes, te krijgen. En hoe zit het met deze 2012 dan? Daar drink je zonder morren drie glazen van. Vrij geniale Verdicchio."

 

Ribeiro 'Maria Andrea' 2014 Eduardo Peña | 9-
"Ribeiro. Heel lang een 'niks aan de hand donder maar in mijn glas witte wijn te koop voor drie keer niks in de supermarkt' geweest. Komt er een man, geboren en getogen in de regio, terug. Met in zijn ene hand een zak met geld - verdiend met hotels en jazzcafé’s elders en in het buitenland - en in zijn andere een vracht ambitie. Slobber moest beter kunnen, vond hij. Gelijk aan zijn zijde. En thans ook een van de beste oenologen uit de streek trouwens. Experimenteren maar. Noodgedwongen vaak als als je geen geld hebt. Makkelijk als je niet op een paar euro’s hoeft te kijken. Verschillende percelen zo rijp mogelijk laten worden. Dan de druiven bevriezen. Zacht persen vervolgens. IJs verdwijnt. Beste Ribeiro ooit gemaakt verschijnt. Met de essentie van het fruit. Meloen. Peer. Passievrucht. Perzik. Limoen. Links af. Rechts af. Op en neer. En da’s nog maar het begin. Ook voor de makers zelf overigens."

 

Champagne Extra Brut 'Rosemotion’ J.L.Vergnon | 9-
"Een importeur die zich gespecialiseerd heeft in Italiaans en Spaans. Maar die kon zich niet bedwingen toen hij in Le Mesnil-sur-Oger tegen deze Champagne-producent aan liep. Alle begrip, want een vondst. Sereen rood fruit. Voorzichtige framboos ontmoet een verlegen bosaardbeitje. Fijn. Droog. Amandeltjes. Bloemetje mee. Handkus. Iets te drinken misschien? Zeker. Rosémotion. We houden het maar net droog. O nee, toch niet."

 

cerrogallina

Champagne Brut 'Conversation' J.L. Vergnon | 9-
"Waar zullen we het eens over hebben? Gespreksstof te over. Lees u zich eerst maar even in over de Rosemotion van deze producent, elders in deze DGH. Dan heeft u wat bagage. Kunnen we vervolgens deze Champagne van 'm drinken. Van een rijke frisheid, een licht-mollige mousse en mooi de diepte zoekend met zacht geel fruit, amandelsnippertjes en een crispy citrussensatie die richting volgende slok lonkt."

 

Utiel-Requena 'Cerrogallina' 2011 Cerrogallina | 8,5
"Zo zie je 'm nooit. Zo krijg je er twee achter elkaar op een proefdag. De vleestomaat - maar helaas vaak ook de wasserbombe - onder de druiven, de bobal. Eentje uit Manchuela, ook niet bepaald bekend. Daar maakt Alto Landon er een diepe, bijna filosofische tinto van. Die - sta me toe een vergelijking te maken - zich presenteert als een kruising tussen mourvèdre en warmbloedige cabernet franc met nebbioloverkering. En dan krijg ik er hier een uit de voormalige druivendumpstreek Utiel-Requena en die steekt 'm naar de kroon. Met een wat gewilliger, zoetere en chocoladekersiger soort. Aan u de keuze. Naast elkaar proeven is spannend maar loopt in de papieren."

 

Aglianico del Vulture 'Gricos' 2012 Grifalco | 8,5
"Nota bene van een wijnmaker van Vino Nobile di Montepulciano uit het luxe, chique, gesofisticeerde Toscane. Maar dan word je verliefd op dat rauwe, ruwe, ongeletterde Campania in het onbehoorlijke zuiden. Ga je daar wijn maken. Van ook al zo’n onbeschaafde inboorling, de aglianico. Samen met je vrouw en een oenologie studerende zoon. Met als gevolg dat liefhebbers nu smeken of ze wat van je mogen kopen. Liefhebbers die dol zijn op de nebbiolo van het zuiden, zoals de aglianico ook wel wordt genoemd. En dol zijn op zijn wat hoekige karakter. En zijn dikke, donkere zuur-bittere kersen, de kruidigheid en de kopjes gevende raskatjesdrop."


Valpolicella Classico Sup. 'Camporenzo' 2012 Monte dall´Ora | 8,5
"Monte dall’Ora, een verwijzing naar de wind - de ora - die aan het eind van middag vanuit het noorden opkomt, in het zuiden gaat liggen, maar eerst het westen van de regio waar Valpolicella wordt gemaakt aandoet. Wat missen wij dan? Het oosten. Maar daar kunnen we wellicht naar gaan kijken. Wachten tot de zon weer opkomt en tussentijds genieten van een zoete kersen, Toblerone-nootjes, likeur, krenten, vijgen, rozijnen en wat sympathieke zuren die hand-en-spandiensten verlenen."


Conca de Barbera Negre 2014 Cara Nord | 8,5negre
"Eerste oogst van een nieuw project, van wijnmaker van naam en faam uit Costes del Segre: Tomàs Cusiné. Gemaakt van druiven van nu nog aangekochte druiven, tachtig jaar oude stokken garnacha en twintig jaar oude cariñena. Afkomstig van wijngaarden met het gezicht op het noorden, 'Cara Nord'. Prachtdebuut. Op fruit gemaakt, cassis, bramen, voorzichtig in het hout, klein speculaasje maar met mooie, frisse bitters en zuren om mogelijk zoet manieren te leren. Eigentijdse Spanjaard uit een kreukelgebied, waar nooit iemand oog voor had. Maar dat zal nu voorbij zijn. Cusiné wil die wijngaarden kopen. Doen, zou ik zeggen."

 

Fiano di Avellino 2013 Tenuta Sarno 1860 | 8,5
"Oude familievilla. Maar de druif waarmee ze werken is nog ouder. De oude Romeinen kenden 'm al. Plinius schreef er al een stukkie over. Zal niet zijn geweest omdat-ie verfoeid werd. En we schrijven rustig door. Heerlijk weerbarstig wit. Met mooie bitters, strak sap, lichte kruiderijen en het gefileerde zuur uit een citroenschil."


Toscana 'Caburnio' 2010 Tenuta Monteti | 8+
"Kijk aan, friends in high places. Paolo Baratta had een droom. Niet om directeur van de Biënnale van Venetië te worden. Maar daar werd-ie nu eenmaal voor gevraagd. Evenmin stond er 'minister worden' op zijn bucketlist. En hoe moeilijk is dat overigens in een land waar sneller van regering wordt gewisseld dan van onderbroek. Nee, hij wilde zijn landgenoten echt iets memorabels nalaten: wijn. Domein gekocht - de annalen vertellen niet waar het geld vandaan kwam - in Maremma, in een deel waar nog nooit een wijnstok had gestaan. Experimenteren dus maar. Aldus geschiedde. Vanaf 2000. Met onverwachte soorten, met name van die alicante bouschet kijk je toch even op. Geef toe. Vervolgens wijn gaan maken, met een jonge oenoloog. En complimenten krijgen over je eerste oogsten. En steeds beter worden. Opgetogen rood maken, kersen op sap, nerveuze bessen, dansende specerij en vervliegende zuren. Spannend en onalledaags. Doorgaan."


foto: Kees Rijken