Gastblog door Ron Verhage

fles

Ron Verhage is sommelier van Restaurant Fred in Rotterdam. 


Het is een bizar glas wijn waar we hier mee te maken hebben, dat straalt er meteen vanaf: gelimiteerde oplage, genummerde fles en Exceptional Harvest in gouden opdruk, gesigneerd en wel! Oké…mijn aandacht heb je. Maar wat is het, hoe smaakt het en waar bij te drinken?

 

De wijn heeft een heldere, goudgele kleur en traant enigszins in het glas. In de neus spannend met gebakken appel, tikje citrus, gras met rozijnen en lichtzoete tonen als eerste neus. Later meer brood, vanille, toffee, noten, toast en pruim. In de mond verrassend, veel subtieler dan je in eerste instantie zou denken. Het begint zoetig voor op de tong, het middenpalet is mooi rond, zacht en licht romig. Daarna subtiel mineraal en een aangenaam zuurtje met een lange afdronk. Absoluut verrassend, origineel en bijzonder fijn om zo te drinken!

 

ronDe Fromagier is zijn kaaswagen aan het opbouwen en komt met een stukje romige Reblochon (lekker…) aanwandelen, meteen maar even proberen met de Ximénez-Spínola maar dat blijkt niet echt een succes: de kaas is te romig, te vettig, en in de combinatie begint de wijn onaangename trekjes te vertonen. Dan toch maar niet bij kaas? Hoewel, mineraliteit en frisheid zijn voor mij de meest verrassende aspecten van deze wijn, waarom deze dus ook niet zoeken in een ander stukje kaas? Een stukje harde geitenkaas, licht ziltig en fris, dat moeten we hebben! Harde Oude Rotterdamsche Geitenkaas (what else?) dan maar en…Bammm…schot in de roos! Wat een fijne combinatie is dit. De kaas verliest niets aan karakter (fris, ziltig) en lijkt samen te smelten met de fruitige tonen van de wijn. De wijn stoort nergens en wordt aangenaam subtiel fris zoetig van karakter en blijkt perfect bluswater te zijn. Dit kan je de hele avond volhouden, fantastisch!

 

De Exceptional Harvest van Ximénez-Spínola vraagt wat mij betreft dus om ziltig, zout, fris en droog. Heel fijn dat onze eigen Rotterdamsche zo fantastisch combineert, stukken beter dan die andere kaas met een randstedelijke stad als naam (van misplaatst chauvinisme kunt u mij niet betichten want Spanje ligt hier een behoorlijk eind vandaan). Ik ben fan! 

 

Wilt u de wijn kopen? Dat kan per fles.

Meer weten? Lees hier onze blog over Ximénez-Spínola.