altoadige

Alto Adige is pas sinds 1918 onderdeel van Italië, maar zit nog met een kleine identiteitscrisis. Tweederde van de bewoners is Duitstalig, een kwart spreekt Italiaans en vier procent spreekt Ladinisch, wat dat ook mag zijn. Het gebied heeft een historie als tennisbal in een fanatiek spelletje territoriumtennis tussen Romeinen, bisschoppen, Habsburgers, Oostenrijkers, Bavarianen en Italianen. Sinds 1972 zijn Alto Adige en het aangrenzende Trentino onafhankelijk, met bevoegdheden die op bepaalde punten de Italiaanse staat overstijgt. Deze speciale status heeft onder andere als gevolg dat 90% van de staatsbelastingen terugvloeit naar de provincie. Een rijke regio, duidelijk te zien aan de nette dorpen, schone straten, en prachtig onderhouden natuur.


Coöperaties van niveau

De bewoners van Alto Adige hebben een hecht gemeenschapsgevoel. Ze zijn professioneel, strak georganiseerd en zien de Italianen als flamboyant en ietwat chaotisch. De dorpen waren altijd van elkaar gescheiden door hoge bergtoppen, waardoor de bewoners van oudsher sterk op elkaar zijn aangewezen. Elke familie had maar een klein stukje land, door de handen ineen te slaan en samen te werken in coöperaties kon iedereen zijn land nuttig maken voor de gemeenschap. In deze regio wordt vrijwel alles georganiseerd in coöperaties. Banken, zuivel, appels en ook de wijnindustrie. Het resultaat is dat nergens in Italië de kwaliteit van coöperaties zo hoog is als in Alto Adige. Wijnproducent Colterenzio is een voorbeeld van het hoogste niveau.

 

Luis en Wolfgang Raifer wolfgangraifer
Luis Raifer, oprichter van Colterenzio, is een gerespecteerd man binnen de hechte gemeenschap van Alto Adige. Dertig jaar geleden was hij een pionier met een visie: alle leden van zijn coöperatie werden beloond voor het produceren van minder druiven. Ze werden betaald voor de kwaliteit, niet voor het geleverde gewicht. Hij was de eerste die op deze manier werkte. Inmiddels zijn de 300 families die tot zijn coöperatie behoren gewend aan deze methode en trots op hun bijzondere wijnhuis. Sinds 2005 is zijn zoon CEO van het bedrijf. Wolfgang Raifer ziet erop toe dat in elk glas van Colterenzio de ambities van zijn vader tot uiting komen: aromatische wijnen waar je bij elke slok de synergie van 300 trotse families kan proeven. Ze delen misschien weinig warmte met de ‘echte’ Italianen, maar de bewoners van Alto Adige staan zeker niet alleen.

 

Wijn-spijstip van Jan de Wit, Le Restaurant*
Jan de Wit is Senior Partner en Patron-Cuisinier van Le Restaurant* in Amsterdam. “Ik maakte voor het eerst kennis met Schreckbichl-Colterenzio op een proeverij van Anfors in het Amstel Hotel. Ik vertel onze gasten dit verhaal wel eens, dat we eigenlijk allemaal van onze stoel zijn gevallen door hun wijnen."


lafoa"De Lafóa Sauvignon Blanc vind ik technisch gezien een meesterwerk. Deze wijn wordt voor de helft licht op hout gerijpt en de andere helft op roestvrij staal, dit geeft een subtiele smaak en verfijning aan de wijn. De floraliteit is een geconcentreerde, uitgebalanceerde samenvoeging van acacia en frisse, ‘crispy’ tijm en majoraan. De smaak bevat zachte, jonge fruittonen van bijvoorbeeld licht onrijpe perzik, fijne amandelbitters en perzikpit. De enorme lengte maakt het een van mijn favoriete wijnen van Anfors", legt hij uit. Jan heeft een heerlijk wijn-spijsadvies bij de Lafóa Sauvignon Blanc van Colterenzio. “In Le Restaurant combineren wij deze wijn met een coquille op twee manieren bereid: gemarineerd en à la plancha met puntarella, grapefruit, bulgur en verschillende soorten bieten.”

 

Meer weten? Bekijk hier de wijnen van Colterenzio. 

 

Bron foto's: Colterenzio