Tijdens het dessert zat je nog rustig aan tafel, even later sta je op de dansvloer rondjes te draaien met de volledige Italiaanse bediening. Wat is er gebeurd? Oh ja. Grappa. Het moment dat dit Italiaanse destillaat op tafel komt is vaak het omslagpunt van de avond. De meeste grappa’s zijn een ordinaire kopstoot richting de dansvloer, maar er zijn uitzonderingen. Er bestaat ook grappa die juist een dikke laag diepgang toevoegt aan de avond. Geen ongecontroleerde dansmoves, maar diep filosofische gesprekken over de schoonheid van het leven. Degenen die de grappa’s en likeuren van Distillerie Berta al hebben geproefd begrijpen waar we het over hebben. 

 

Distillerie_Berta_Anfors

Grappa 

Grappa wordt gemaakt van de druivenpulp die overblijft na het persen van wijn. ‘Druivenpulp’ klinkt misschien niet zo bijzonder, maar wat als je dit wegkaapt bij de meest gerenommeerde wijnproducenten uit de omgeving? Precies, dan is de basisgrondstof best wel sjieke pulp. De druifsoort verschilt per grappa, maar wordt bij Berta gemaakt van o.a. nebbiolo, barbera, moscato of chardonnay. 

  

Il Maestro Distillatore

Distillerie_Berta_Anfors_ketels

Na dit zware selectieproces en de fermentatie begint ‘il maestro distillatore’ het precisiewerk met zijn op stoom gestookte, koperen distilleermachines. Vluchtige bestanddelen verdampen op verschillende temperaturen; alleen een echte distilleermeester weet de juiste aromatische componenten te behouden en de ongewenste delen af te scheiden. Hier zijn ze eigenlijk al bezig om de afsluiting van een diner naar een hoger niveau te brengen, nog lang voordat de grappa ingeschonken wordt. Berta destilleert de grappa meerdere keren, totdat perfectie is bereikt. Vervolgens doen ze iets unieks: bij Berta worden de beste grappa’s (de drie 'riserve') gerijpt op eikenhouten vaten. Dit is de absolute top van grappa, waar Distillerie Berta beroemd mee is geworden. 

 

Distillerie_Berta_Anfors_AmarettodiMombruzzo

Amaretto diMombaruzzo

Distillerie Berta is gevestigd in Mombaruzzo, een dorp dat bekend staat om de lekkerste bitterkoekjes van Italië. Niet raar dus dat Berta ook bitterkoekjes-likeur maakt: Amaretto diMombaruzzo. Als je een beeld wilt krijgen van de Amaretto van Berta, dan is het belangrijk dat je eerst alle herinneringen aan industriële Amaretto vergeet. De grote bekende merken vergelijken met de likeur van Berta is alsof je Britney Spears vergelijkt met Monica Bellucci. Dat kan gewoon niet. Het verschil zit ‘m in het hoofdingrediënt van Amaretto: de amandel. Bij Berta gebruiken ze voor deze likeur een combinatie van bittere en zoete amandelen, dezelfde die worden gebruikt voor de vermaarde bitterkoekjes uit het dorp. En om de zachte zoetheid van amandelen nog spannender te maken wordt de likeur gerijpt in kleine, kersenhouten vaten. Proef, en alle herinneringen aan industriële Amaretto zijn direct weggevaagd. 

 

Berta in Nederland

"Als sommelier ben ik dagelijks zoekend naar verfijning en elegantie in wijnen. Ik had nooit gedacht dat grappa zo verfijnd en elegant kon zijn. Totdat ik de grappa’s van Berta leerde kennen!" Stan Kerckhoffs, maître-sommelier Restaurant Latour, Huis ter Duin is fan. Net als veel van zijn collega's. De grappa’s en likeuren van Berta zijn favoriet bij veel van onze klanten, waaronder Ronald Opten van La Rive en Monica Tsang van restaurant O&O. Mocht u nog niet durven bestellen, kunt u ze – onder andere – daar proeven. 

 

Nog meer weten over Distillerie Berta?