niels_flitsOnze francofiel Niels houdt van wielrennen, kookt de sterren van de hemel en weet alles van Franse wijnen. Hij neemt ons mee in de etappes van de Tour. Dit is zijn vierde de Niels-flits...

 

"Na het Oranje-boven in het Centraal Massief van Bauke Mollema en de verwoestend zware Alpencols is het peleton onderweg naar het mooie zuiden van Frankrijk. Voor bij een echt zomers gerecht van de barbeque tip ik vandaag een van de wijnen van Domaine du Joncas. Waarom? We houden van dit domein, het is de 100% authentieke aanpak, van wijngaarden tot in de wijnkelders. De wijnen zijn zowel biologisch als biodynamisch. De opbrengsten zijn dan ook lager dan wat je elders ziet - soms zo laag als 15 hectoliter per hectare. Pascal Dallier gebruikt geen zwavel tijdens de gehele vinificatie en rijping, alleen een kleine dosis voor het bottelen. Toen we hem vroegen waarom hij toch dat beetje zwavel op het eind toevoegt - want zonder zouden zijn wijnen natuurwijnen kunnen zijn - was zijn antwoord: "Ik heb een hoop natuurwijnen geproefd maar mijn gootsteen nog meer." Het resultaat van zijn aanpak zijn loepzuivere wijnen; ze zijn evenwichtig en tonen geweldige concentratie, volwassenheid en complexiteit. Er is ook iets uniek in elke cuvée, en dat maakt ze nog meer authentiek. De cuvée Nebla is een fris sappige, kruidige rode wijn. Donkere geuren als mokka, zwarte bessen en zwarte peperkorrels maken deze wijn een 'ami idéal' bij de lamsribbetjes van de barbecue."

 

Recept voor spareribs van Texels Lam (voor 2 personen)

 

Ingrediënten:

1 ui, gesnipperd olijfolie

4 eetlepel bruine suiker

3 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel wijnazijn

3 eetlepel worcestersaus

3 theelepel (Franse) mosterd

1/2 theelepel Tabasco

500 gram Texelse lamsspareribs (of andere)

peper, zout, oregano en tijm

 

Bereiding:

Doe de gesnipperde ui in de pan met olie en fruit deze. Doe daarna 50 ml water bij de uien en voeg daar de bruine suiker, tomatenpuree, wijnazijn, worcestersaus, mosterd, tijm, oregano en tabasco aan toe. Breng alles op smaak met wat peper en zout. Kook alles zachtjes in ongeveer 10 minuten. Laat vervolgens de marinade afkoelen. Als deze koel is, pak dan een schaal en leg daar de spareribs in. Giet de marinade over de spareribs en smeer ze even goed in. Laat het nu een dag afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast staan. Nu de spareribs een dag lekker in de marinade hebben gelegen, kunnen we het recept afmaken. Verwarm de oven op 180 à 200°C en doe de spareribs in een ovenschaal. Zet de spareribs 80 à 100 minuten in de oven. Wil je de ribbetjes buiten klaarmaken? Doe ze dan een uurtje in de oven. Je hoeft ze dan alleen ‘af te grillen’ op de barbecue, een minuut of 5 aan iedere kant. Serveer dit met een simpele salade van geroosterde paprika en goed stuk brood.