niels_flitsOnze francofiel Niels houdt van wielrennen, kookt de sterren van de hemel en weet alles van Franse wijnen. Hij neemt ons mee in de etappes van de Tour. Dit is zijn derde de Niels-flits...

 

"De strijd om de groene trui is nu echt losgebarsten! Het peloton dendert inmiddels door de Sud-Ouest en het sprintersgilde vecht hard om de punten in de aankomstplaatsen Bergerac en Pau. Halverwege de route tussen deze twee steden vinden we de wijngaarden van Menard. Dit domaine bevindt zich in het hart van de Gascogne aan de beroemde Via Podensis, een weg die pelgrims al eeuwenlang bewandelen op weg naar Santiago de Compostela. Deze 120 hectare wijngaard is in het bezit van twee families en wordt omringd door het prachtige landschap dat de Gascogne zo typeert. Het ligt op eeuwenoud terroir dat de vele fossielen die we tegenkomen verklaart. Hier worden witte spatzuivere, stuivende wijnen gemaakt van colombard, ugni blanc, gros manseng en sauvignon blanc. De cuvee 'Le cheval marin' onder het label Connaisseur is een spatzuivere wijn met aromatische neus met tonen van grapefruit, perzik, peer en witte bloesem. In de mond zacht en rond met een fijne frisse afdronk. Deze heerlijke wijn combineert fantastisch met een salade van gerookte eendenborst met frambozendressing en hazelnootjes. De Sud-Ouest is tenslotte de streek van de eend."

 

Recept voor een lekkere maaltijdsalade met eendenborst voor de zomeravond (voor 4 personen)

 

Ingrediënten: 

300 gram gerookte eendenborst, in plakjes of heel

0,5 dl extra vierge olijfolie

0,25 dl walnotenolie

0,25 dl frambozenazijn

1 bakje verse frambozen

100 gr hazelnoten peper en zout

200 gr gemengde salade

 

Bereiding:

Begin met maken van de dressing. Voeg hiervoor de olijfolie, walnotenolie, frambozenazijn, peper, zout, frambozen en eventueel suiker in een blender en laat de blender een halve minuut draaien op de hoogste stand. Rooster de hazelnoten in een pan met een druppeltje olie. Snijd de gerookte eendenborst in mooie dunne plakjes. Houd rekening met 50 tot 70 gram per persoon. Gemengde salade (liefst saladesoorten zoals Lollo Rosso, Lollo Bianco en eikenbladsalade) op een bord dresseren. Dresseer hierop de plakjes gerookte eendenborst en besprenkel de salade met de frambozendressing. Eventueel garneren met wat extra verse frambozen en de uiteraard de geroosterde hazelnootjes.