niels_flitsOnze francofiel Niels houdt van wielrennen, kookt de sterren van de hemel en weet alles van Franse wijnen. Hij neemt ons mee in de etappes van de Tour. Dit is zijn tweede Niels-flits...

 

"Vandaag trekt de Tourkaravaan de Alpen in voor de eerste echte bergetappe. Maar ik blijf nog even in Bourgondische sferen met de Pouilly-Fuissé van Château du Clos en heerlijke klassieke gougères, kaassoesjes met gruyère. Deze wijn ontdekten we in januari op een wijnbeurs in Marseille. We waren à la minute overtuigd van de kwaliteit. Château du Clos is in veel opzichten uitzonderlijk. Het ligt in Pouilly-Fuissé – ten zuidwesten van Mâcon, in de Bourgogne – en is daar één van de slechts vijf biologisch gecertificeerde domeinen. In het versnipperde Bourgogne bezit Château du Clos een aaneengesloten wijngaard van drie hectare, een echte clos dus, op de helling rondom het domein in Pouilly. Hier wordt al sinds de achttiende eeuw Chardonnay van hoge kwaliteit geproduceerd. 

 

In deze dijk van een witte Bourgogne komen kracht, finesse en complexiteit heel mooi samen. Boeiende geur van citrus, het subtiele hout en wat aardse tonen. In de mond rijp en rond maar een mooie balans door de verfijnde zuren. Lange licht minerale afdronk. Mijn tip: schenk de wijn niet te koud bij die heerlijke, liefst warme gougères. Misschien is deze combinatie wel boeiender dan de etappe..."

 

Recept gougères


Ingrediënten:

- 100 gram boter

- 200 ml water

- fleur de sel

- versgemalen peper

- 130 gram bloem

- 3 eieren

- 100 gram gruyère in kleine stukjes

 

Bereiding:

Verwarm oven op 180°C voor en bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Breng het water aan de kook met de boter en zout en peper. Verlaag het vuur zodra de boter is gesmolten. Voeg dan de bloem toe en meng deze goed met een garde gedurende 1 minuut. Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één met een houten lepel door het mengsel. Roer daarna de kaas er goed door. Gebruik twee lepeltjes om balletjes deeg op de bakplaat te leggen. Bak de gougères in 20-25 minuten in de oven. Warm serveren. Bon appétit!